Prostreno.cz

Otevřená láhev vína nevydrží věčně

Máte rozpitou láhev vína už několik dní, proto se obáváte o jeho chuť i kvalitu? Je to na místě, protože i když je to alkohol, zkazit se opravdu může. Dost tu záleží na tom, jaký druh vlastně skladujete a hlavně kde.

Francie, Itálie a Portugalsko. Tady teče nejvíce vína na světě a roční průměrná spotřeba na osobu tu činí něco kolem 50 litrů (1). I vy máte doma nějakou tu lahvinku? Ona se příležitost k jejímu otevření vždycky najde, ale co pak?

Tělo rozhodně nepohrdne!

Ve víně je nejen pravda, ale i zdraví. Tedy pochopitelně pouze za předpokladu, že se pije jen občas, s rozumem a správnou mírou. Umírněná konzumace jinak zvaného nápoje bohů snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, zlepšuje krevní oběh, reguluje škodlivý cholesterol, zpomaluje růst rakovinných buněk a zabraňuje osteoporóze (2). Nečekaný pozitivní vliv má ovšem i na bystrou mysl, hubnutí a trávicí systém (3), přičemž tlumí záněty (4) a díky široké škále antioxidantů podporuje dokonce i dlouhověkost (5). Ve chvíli, kdy vytáhnete korek z lahve, se ale kvalita téhle medicíny vlivem působení kyslíku začíná zhoršovat, což přivádí k otázce, jak dlouho otevřené víno vlastně bez újmy vydrží.

Někdy jen dny, jindy celé týdny

První důležité pravidlo? Dokud si nevychutnáte úplně poslední kapku, je třeba zbytek vína vždy uchovávat v lednici, kde na něj nemůže teplo ani světlo – obojí podstatně urychluje jeho zkázu. Samotná trvanlivost a spotřební lhůta se liší druh od druhu. Při důkladném zadělání hrdla to červené vydrží tři až pět dní a růžové spolu s bílým nějaké dva až tři dny (6). Šumivé víno a šampaňské „přežije“ pouze 48 hodin, a to pouze v případě správného zazátkování. Úplně nejdéle odolá mok dezertní, jehož obsažený cukr, kterého má poměrně dost, funguje jako konzervant, čímž ho zachová v uspokojivé kondici i 14 dní.

Zdroje: (1) www.bkwine.com/features/more/wine-consumption-per-person-2020/, (2) www.webmd.com/diet/features/health-benefits-wine, (3) www.whitehalllane.com/10-health-benefits-of-drinking-red-wine-that-will-keep-you-healthy/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30816367/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25207479/, (6)www.lovetoknow.com/food-drink/wine/how-long-does-wine-last-after-its-opened





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat