Ruku na srdce, pokud koupíte mrkev s natí, skončí nať v koši, nebo se ji snažíte ještě účelně zpracovat? Ve většině případů bohužel nať končí v koši, a to je velká chyba, protože okrádáte sami sebe o cenné živiny, které se v nati ukrývají. Máme pro vás hned několik důvodů, proč zelenou nať příště už nevyhodíte.
Jednu dobou dokonce kolovaly mýty o toxicitě mrkvové natě, možná za to mohla její mírně nahořklá chuť, ale jinak na tom není ani zbla pravdy. Naštěstí tento mýtus už je za námi a zelená část mrkve si postupně získává svoje příznivce. Zelenou nať můžete přidávat do polévek, salátů či zeleninových a ovocných šťáv. Poznejte všechny její přínosy a přestaňte sami sebe okrádat.
Skryté živiny
Živiny oranžové části jistě zmiňovat nemusíme, to už máte jistě v malíčku, ale co takhle zelená část. Nať mrkve má opravdu působivý seznam živin včetně vitaminu A, C a K, vápníku, železa. Obsahuje také fenolové sloučeniny, karotenoidy a další stopové množství různých antioxidantů. V neposlední řadě obsahuje dobrý poměr vlákniny – a teď pozor – nemá žádný cholesterol a opravdu jen minimum kalorií. Tak co vy na to, je to ještě málo.
Posiluje imunitní systém
Spolu se známými detoxikačními vlastnostmi, vitaminem C a významnou hladinou antioxidantů přispívá mrkvová nať ke zvýšení imunity. Také chrání vaše tělo před různými infekcemi a cizími patogeny.
Pro zdravé oči
Stejně jako oranžová polovička samotné mrkve, tak i její zelená část nabízí tyto benefity prospěšné pro naše oči. Obsahuje vysoké množství antioxidantů, jako je lutein, zeaxantin a beta-karoten. Tyto sloučeniny pomáhají chránit sítnici před oxidačním stresem a současně snižují riziko makulární degenerace.
Detoxikace ledvin
Pokud jste příznivci různých zeleninových koktejlů tak nezapomeňte přihodit i snítky mrkvové natě. Zelená část přispívá k detoxikaci organismu, dokáže velmi rychle eliminovat toxiny v těle a přispívá k pročištění ledvin.
Reguluje krevní tlak
Zelená část mrkve také nabízí vysoký podíl draslíku, který v těle působí jako vazodilatátor. To přispívá ke snížení napětí a deformaci v tepnách a cévách, čímž zmírňuje zátěž celého kardiovaskulárního systému a snižuje riziko infarktu a mrtvice.
Zlepšuje trávení
Každá vláknina se počítá a i v zelené části mrkve jí najdeme. Vláknina stimuluje peristaltický pohyb střev a zlepšuje absorpci živin ze stravy.
Sledujte nás na sociálních sítích: