Sója, sójové mléko a spoustu dalších sójových produktů jistě znáte, ale už jste slyšely o edamame? Edamame jsou ve skutečnosti nezralé sójové boby, někdy se jim také říká sladké sójové boby. Vzhledem připomínají klasický fazolový lusk, jako jsou například zelené fazolky, jen jsou o něco větší. Tak co, dáte jim šanci? Poznejte, co všechno obsahují.
Konzumace sójových bobů je běžné při přípravě jídel pro vegetariány. Kromě fazolí neboli bobů existují různé produkty, které lze z nich vyrobit. Edamame se připravuje vařením nezralých sójových bobů s jejich lusky a běžně se podává jako příloha. Je to populární pokrm v japonské kuchyni a historické prameny uvádějí, že byla poprvé připravena v Japonsku. Stejně jako roste obliba sóji, dostává se i do větší povědomosti i tyto nezralé boby – edamame. V našich končinách je můžete zakoupit jako zmrazené a v kuchyni je využijete podobně jako zelené fazolky. Fantazii se meze nekladou.
Co obsahují?
Edamame obsahují jsou plné bílkovin, vlákniny, uhlohydrátů, aminokyselin a vynikají nízkou hladinou tuků a cukrů. Jsou dobrým zdrojem různých minerálů, jako je vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, měď a mangan. Dále obsahují vitamin C, E a vitaminy skupiny B. A jaké jsou jejich zdravotní přínosy?
Posilují imunitní systém
Edamame, jelikož jsou plné živin, vitaminů a antioxidantů pomáhají posilovat imunitní systém. Zdravý imunitní systém je nezbytný pro to, aby se tělo mohlo chránit před mikroorganismy, které mohou způsobit různé zdravotní potíže.
Pro zdravé kosti
Obsahují vápník, fosfor, železo, vitamin E a další živiny, které jsou nezbytné pro udržení zdravých kostí. Konzumace těchto nezralých sójových bobů a dalších sójových produktů pomáhá při posilování kostí a přispívá k udržení minerální hustoty kostí. Podle výzkumu může snížit riziko fraktur kostí a osteoporózy, zejména u žen po menopauze.
Posílí plíce
Studie naznačují, že příjem isoflavonouidu jménem genistein přispívá ke zlepšení funkce plic a může zlepšit funkci plic i u pacientů s astmatem.
Redukce hmotnosti
Konzumace edamame může být přínosem při redukční dietě i pro udržení vysněné váhy. Tato luštěnina má vysoký obsah bílkovin a minimum kalorií, což z ní dělá ideální složku potravy pro všechny začínající i stávající dietáře.
Trávení bez trápení
Zdravotní přínosy edamame zahrnují také zdravý trávicí systém. Je to dobrý zdroj vlákniny, který usnadňuje trávení. Dostatečný příjem vlákniny eliminuje nadýmání, zácpu a průjem. Vláknina hraje důležitou roli při udržování hladiny cholesterolu.
Protinádorové vlastnosti
Byly provedeny různé studie s cílem zjistit všechny možné účinky sóji a sójových výrobků pro zdraví. Jedna taková studie poukazuje na to, že sójový extrakt může významně snížit růst nádoru a má potenciál inhibovat růst nádoru.
Pro zdravé srdce
Sója a produkty z ní mohou být přínosné při snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění. Studie provedená v roce 2006 uvádí, že konzumace sójových potravin může přispívat ke kontrole hladin inzulínu a glukózy v krvi.
Sledujte nás na sociálních sítích: