Okra – ibiškovec jedlý. Co vám to říká? Jedná se o jednoletou bylinu známou hlavně v Africe a Asii. Plody, které jsou mazlavé a chutné, se mohou jíst syrové, vařené nebo pečené. Taky jste na ně ve specializovaných prodejnách narazili? Tohle jsou důvody, proč je zkusit!
Okra je kvetoucí rostlina, která je v mnoha částech světa známá jako „dámské prsty“ nebo bhindi. Vědecký název této zajímavé rostliny je Abelmoschus esculentus a její původ je stále nejasný. Dle výzkumů však má jihoasijské, západoafrické nebo etiopské kořeny.
Její plody jsou často k mání v Karibiku i Číně. Obvykle se nakládají, přidávají do polévek či používají pro výrobu rostlinného oleje. Na první pohled je však jasné, že okra nepatří mezi konvenční domácí zeleniny, nicméně i tak má co nabídnout. Obsahuje vitaminy A, B, C, E a K, stejně jako minerály: vápník, železo, hořčík, draslík a zinek. Kromě toho okra vyniká vysokou úrovní slizovitých vláken a přítomností organických sloučenin. A jak působí na lidské tělo?
Zlepšuje trávení
Přítomné mucilaginózní vlákno může pomoci přemísťovat potravu prostřednictvím trávicího traktu. To znamená, že pohyby střev jsou pravidelnější, dochází ke snížení gastrointestinálních problémů, jako je nadýmání, křeče, zácpa a plynatost. Konzumace ibiškovce také pomáhá předcházet průjmům.
Posiluje zrak
Okra obsahuje velké množství vitaminu A, stejně jako antioxidačních složek - betakarotenu, xanteinu a luteinu. Antioxidanty jsou silné sloučeniny, které ničí nebo neutralizují volné radikály, které jsou nebezpečnými vedlejšími produkty buněčného metabolismu. Ten, kdo konzumuje plody ibiškovce, tak chrání oči před makulární degenerací.
Pečuje o kůži
Antioxidanty také chrání zdraví kůže tím, že podporují rychlejší hojení jizev a akné a působí proti vráskám. Je tomu tak proto, že antioxidanty jsou schopné neutralizovat volné radikály, které mohou tyto kožní buňky poškodit.
Podporuje imunitu
Různé antioxidační složky okry z ní činí bojovníka proti volným radikálům, dochází tedy k posilování imunity. Přítomnost vitaminu C se podílí na tvorbě bílých krvinek, které působí na cizí patogeny v těle.
Snižuje krevní tlak
Okra je dobrým zdrojem jak vitaminů, tak minerálů, včetně draslíku, což je základní aspekt lidského zdraví. Draslík je nezbytný pro udržení správné rovnováhy tekutin v těle, protože váží sodík. Také pomáhá uvolnit krevní cévy a tepny, což snižuje krevní tlak a ulevuje od zátěže kardiovaskulárního systému.
Jste nadšeni výše zmíněnými benefity? Pak se pro ibiškovec vydejte do obchodů asijských nebo arabských specialit.
Sledujte nás na sociálních sítích: