Když je zase jednou hektický den a na teplé jídlo není čas, je tento recept jako dar z nebes. Pět surovin smíchaných dohromady není rozhodně jen narychlo servírované „něco teplého do žaludku“.
Dokonce i lidé, kteří sami sebe označují za vášnivé kuchaře, takové dny znají – když je inspirace a chuť vařit na bodě mrazu. Například když vás po dopoledni plném jednání přepadne hlad, nebo když po dlouhém dni máte před sebou ještě delší večer a chcete jen rychle dát nějaké jídlo na stůl, než se zase vrhnete do další práce. Zkrátka když máte hlavu plnou myšlenek, čas od času alespoň u vaření rádi přepnete na autopilota. V takovém případě je recept na těstoviny s cizrnou. Tohle jídlo něco mezi polévkou a směsí z jednoho hrnce je výživné a pohladí na duši.
Jednou z předností je, že „pasta e ceci“ uděláte jen v jednom jediném hrnci. Další je, že nic, ale doslova nic nemusíte kvůli tomu kupovat – těstoviny, rajčatovou omáčku, cizrnu, česnek a olivový olej najdou doma asi všichni. A to nejlepší je, že chutná opravdu báječně. Rozhodně mnohem lépe, než byste možná od jídla „ze zásob“ čekali.
Pasta e peci
Suroviny pro 3 osoby
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
3-4 lžíce rajčatové šťávy
400 g vařené cizrny
300 g krátkých těstovin (například makkaroni, mini-penne, minu-farfalle)
500 ml horké vody
sůl a pepř
nastrouhaný sýr, petrželka, chilli
Postup
1 Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ve středně velkém hrnci rozehřejte olivový olej a česnek v něm orestujte, dokud nezezlátne.
2 Přidejte rajčatovou šťávu a za stálého míchání asi minutu zahřívejte. Zalijte půl litrem horké vody a osolte půl lžičkou soli.
3 Přisypte cizrnu a směs povařte. Do vařící směsi vložte těstoviny a za občasného míchání vařte, dokud nezměknou.
4 Dochuťte solí a pepřem, rozdělte na talíře a podle libosti posypte strouhaným sýrem, petrželkou nebo chilli.
Dobrou chuť!
Zdroj: názor autora - celý článek
Sledujte nás na sociálních sítích: