Naše patro se stále učí. A protože požitek má také něco společného se svědomím, dostáváme se k sedmi smyslům chuti. Proč sedmi?
Sladké, kyselé, hořké a slané jsou klasikou chutí. Dlouho také stačily, ale v roce 1998 byl přidán pátý smyslový dojem chuťových pohárků: umami. Japonské slovo v překladu znamená pikantní a chuť způsobuje volná kyselina glutamová. Takže můžeme v ústech rozlišit pět chutí? Ne, za tento šestý smyslový dojem vděčíme odborníkům, kteří zjistili, že můžete pocítit chuť také volných mastných kyselin.
A nyní přichází to nejlepší – my věříme, že existuje i sedmý chuťový smysl – naše svědomí. Protože zábava nezačíná jen na našich talířích, ale zahrnuje témata environmentálního povědomí a udržitelnosti. Jako znamení dobrého vkusu dnes spotřebitelé přebírají odpovědnost tím, že získají představu o vědomé povaze výroby potravin.
A pokud si chcete takové potěšení pro všech sedm chutí opravdu užít, připravte si třeba náš kořeněný lilek s rajčaty.
Pita chléb s kořeněným lilkem a rajčaty
Ingredience 4 až 6 porcí
2 plechovky loupaných rajčat
2 červené cibule
200 g předvařené scezené cizrny
600 g lilku
1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru, skořice, kmínu a mletého pepře
1 lžička cukru
50 ml bílého vína
extra panenský olivový olej
pita chléb
250 g řeckého jogurtu
Postup
1 Předehřejte troubu na 200 °C. Lilek rozpulte, několikrát poškrábejte vnitřek a pak ho položte na plech vyložený papírem na pečení. Lilek pokapejte dostatečným množstvím olivového oleje a posypte špetkou soli. Pečte asi 20 minut, dokud nezměkne.
2 Mezitím oloupejte cibuli, nakrájejte na tenké plátky a osmahněte na pánvi se 2 lžícemi olivového oleje a kořením (zázvor, skořice, kmín, pepř). Přidejte cukr a oglazujte bílým vínem.
3 Nechte povařit, přidejte drcená rajčata, sůl a cizrnu a vařte dalších 4–5 minut. Čas od času promíchejte.
4 Přidejte pečené lilky. V případě potřeby nakrájejte na malé kostky.
5 Pita chléb opečte.
6 Servírujte ochucené kapkou olivového oleje.
7 Podávejte s pita chlebem a řeckým jogurtem.
Zdroj: life line, eatthis, názory autora
Sledujte nás na sociálních sítích: