Focaccia je italské chlebové pečivo podobné pizze, které si můžete z několika málo ingrediencí připravit sami doma a ochutit jej zcela podle své fantazie.
Nejčastěji se ochucuje bylinkami, cibulí a solí, případně sýrem či dokonce masem. Používá se jako příloha k mnoha jídlům nebo jako sandwichový chléb.
Focaccia s česnekem, bazalkou a prosciuttem
Těsto
500 g hladké mouky (případně semoliny nebo špaldové mouky)
400 ml vlažné vody
1 lžička soli
1 lžička cukru (na kvásek)
1/2 kostky droždí
nasekaný česnek
sušená bazalka
Na ozdobu
sušená šunka (prosciutto), nebo slanina
olivový olej
Potup
1 Nejdříve si připravte kvásek. Droždí s dvěma lžícemi hladké mouky, 1 lžičkou cukru a částí vlažné vody smíchejte do konzistence řídkého těstíčka a nechejte vzejít na teplém místě (asi 10 minut).
2 Do mísy pak vložte všechny zbylé suroviny na těsto včetně česneku a bazalky (můžete použít i sušenou), přilijte vzešlý kvásek a vypracujte v hladké těsto. Pokud máte k dispozici kuchyňský robot, použijte hnětací hák a zpracovávejte cca 5 minut. Hotové těsto by mělo být pružné a nemělo by se lepit na stěny mísy, ale naopak se začít namotávat na hák.
3 Jakmile se těsto namotávat začne, sundejte jej z háku, vložte zpět do mísy a nechejte ještě chvíli zpracovávat, dokud se nenamotá podruhé. V této fázi je již těsto hotovo.
4 Nechejte kynout hodinu na teplém místě v míse přikryté utěrkou. Vykynuté těsto rozdělte na 2 díly – bochánky. Z bochánků vytvořte dvě silnější placky, do kterých udělejte pomocí prstů důlky.
5 Povrch placek pak posypejte nahrubo nasekanou slaninou nebo prosciuttem, podle toho, co preferujete a jemně zamáčkněte do těsta. Na závěr potřete olivovým a přesuňte na plech vystlaný pečícím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na teplotu 230 stupňů po dobu asi 15 min. Po upečení vyjměte z trouby, přemístěte na mřížku a nechejte vychladnout.
6 Podávejte jako přílohu ke grilování nebo k zeleninovým jídlům, případně rozřízněte vejpůl a naplňte sýrem či šunkou jako sandwich.
Tip
do těsta můžete přidat také nakrájené olivy, trochu nastrouhané mozzarelly, případně k bylinkám přidat i špetku chilli apod. Zkrátka fantazii se meze nekladou, a příprava focaccie by měla být hrou!
Zdroj: Názor autora, www.essenundtrinken.de
Sledujte nás na sociálních sítích: