Podzim znamená čas dýní! Tento lahodný recept se do barevné sezony výborně hodí. A podzim může přijít.
Lasagne jsou jídlo pro maximální pohodlí. Zahřeje, zasytí a dodá dobrý pocit – nejen v žaludku. Když pak mleté maso, které obvykle plní vrstvy tradičních italských těstovin, zaměníte za lahodnou dýni, je tu podzimní recept a je dokonalý – a navíc mnohem zdravější! Jasně, dýňové lasagne dají trochu práce, ale na co se často zapomíná: pokud se rozhodnete pro máslovou nebo dýni Hokkaido, ušetříte si i loupání. Buďte si jistí, tento recept stojí za každou minutu! Mimochodem, zbytky chutnají druhý den minimálně stejně lahodně jako čerstvé z trouby...
Tyto dýňové lasagne jsou nejchutnějším způsobem, jak začít podzim.
Dýňové lasagne
Ingredience na 6 porcí
1 muškátová dýně nebo dýně Hokkaido (asi 1,2 kg)
2 cibule
125 g slaniny (volitelně)
4 snítky tymiánu
2 lžíce olivového oleje
500 g nakrájených rajčat
2 lžičky rajčatového protlaku
trochu soli a pepře
40 g másla nebo margarínu
40 gramů mouky
1/4 l mléka
250 gramů šlehačky
strouhaný muškátový oříšek
cca 12 plátků lasagní
125 g mozzarelly
50 g parmezánu
Příprava
1 Dýni rozkrojíme a odstraníme jádřinec. Potom oloupeme cibuli. Dýňovou dužinu, cibuli a slaninu nakrájíme. Listy tymiánu otrháme ze stonků.
2 Ve velké pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm slaninu pár minut osmahnout. Přidáme dýni, cibuli a tymián a za stálého míchání opékáme asi pět minut. Vyjmeme z pánve asi čtyři polévkové lžíce kostek dýně a dáme je stranou.
3 K dýni na pánvi přidáme nakrájená rajčata a rajčatový protlak. Dochutíme solí a pepřem, přivedeme k varu a několik minut povaříme. Dáme stranou.
4 Na bešamelovou omáčku si v hrnci rozpustíme máslo nebo margarín. Přidáme mouku a za stálého míchání smažíme. Postupně přiléváme mléko a smetanu a dobře promícháme. Potom přivedeme omáčku k varu a necháme ji na mírném ohni asi deset minut provařit. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
5 Na dno obdélníkové zapékací misky rozprostřeme 2 lžíce bešamelu a další 3 lžíce omáčky si dáme stranou. Navrch rozprostřeme tři pláty lasagní a také 1/3 dýňového suga. Zalijeme 1/3 zbylého bešamelu, přikryjeme dalšími třemi pláty lasagní. Poté pokračujeme zbývajícími pláty suga, bešamelu a lasagní. Dokončete zbývajícími třemi pláty lasagní, které potřeme odloženou omáčkou.
6 Mozzarellu scedíme a nakrájíme na tenké plátky. Nastrouháme parmazán. Odložené dýňové kostky a mozzarellu poklademe na lasagne a posypeme parmazánem.
7 Dýňové lasagne pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 35 až 45 minut dozlatova.
Zdroj: www.elle.de/lifestyle-essen-trinken-rezept-kuerbis-lasagne-herbst
Sledujte nás na sociálních sítích: