Stále nevíte, jaké bude vaše vánoční menu? Pak máme skvělý nápad! Špičkový šéfkuchař Friedemann Heinrich vytvořil pro časopis Elle vánoční menu založené na čtyřech živlech. Pro krásné Vánoce bez stresu ...
Pokud byste rádi o Vánocích vyzkoušeli něco nového, ale stále nevíte, čím klasické štědrovečerní menu v podobě rybí polévky a kapra s bramborovým salátem nahradit, přinášíme vám inspiraci sestavenou podle čtyř elementů – země, voda, oheň a vzduch.
Předkrm – element země: hnědý chléb/zahradní crudité/kozí smetanový sýr
Ingredience pro 4 osoby
500 g hnědého chleba
Zahradní crudités: baby mrkev, fenykl, celer, cuketa
300 g čerstvého kozího sýra
150 g medových pláství
100 g pekanových ořechů
Maldonská sůl (vločky mořské soli)
Příprava
Hnědý chléb zahřívejte v troubě na 140 stupňů asi hodinu, poté nasekejte v kuchyňském mixéru. Očistěte a oblanšírujte mini zeleninu. Kozí smetanový sýr podle chuti krátce prohřejeme a metličkou vyšleháme. Naporcujte plástve. Upečený hnědý chléb naaranžujte do hlubokého talíře a přikryjte mladou zeleninou. Na okraj talíře naaranžujte tvarohový krém s medem jako dip.
Mezichod – element vody: hřebenatka Ceviche
Ingredience pro 4 osoby
600 g čerstvých mušlí, nahrubo nakrájených na kostičky
150 g bílého čerstvého kukuřičného klasu
50 g najemno nakrájené červené cibule
50 g červené papriky
1/4 svazku čerstvého koriandru
4 velké limetky
80 gramů popcornu
Příprava
Z jedné limetky nastrouhejte kůru najemno a zbylé tři limetky odšťavněte. Listy koriandru otrhejte ze stonků. Marinujte mušle s červenou cibulí, koriandrem a limetkami po dobu 20 minut. Rozdělíme na čtyři talíře, posypeme feferonkami a ozdobíme čerstvým popcornem a pečenou kukuřicí.
Hlavní chod – živel oheň: hovězí hrudí
Ingredience
6 kg hrudí
2 velké stonky celeru
500 g brokolice
80 g loupaných mandlí
180 gramů rajčatové omáčky
na 100 g semínek koriandru, černý pepř, sůl, hnědý cukr, jalovec
Příprava
Směs koření orestujeme a najemno rozdrtíme v mlýnku nebo v hmoždíři. Tím potřete prsa, zabalte do nepromastitelného papíru a pečte v alobalu na uzavřeném grilu nepřímo, tedy ne nad přímým plamenem (nebo v grilovací troubě) při nízké teplotě šest hodin. Poté odstraňte alobal a vařte dalších šest hodin na mírném ohni. Současně opékejte dvě omyté a neoloupané celerové bulvy na grilu šest hodin. Na pánvi orestujte brokolici se solí, pepřem a mandlovými lupínky. Hrudník nakrájíme na kostičky a krátce promícháme v rajčatové omáčce. Naporcujte na talíře, z celeru vykrojte řapík a upravte se zeleninou.
Dezert – element vzduchu: tvarohový koláč
Ingredience
500 gramů tvarohu
150 ml plnotučného mléka
Šťáva ze 6 limetek
50 gramů cukru
5 g amarantové mouky
4 belgické vafle
Příprava
Cheesecake rozmixujte v kuchyňském robotu (nebo mixéru), vmíchejte 150 ml plnotučného mléka a poté uložte ve velké misce do mrazáku. Každých 15 minut promíchejte vidličkou, dokud nebude krémová a zmrzlá. Svařte limetkovou šťávu s cukrem a práškem z šípků a poté míchejte, dokud nevychladne, dokud nezgelovatí. Belgické vafle naaranžujte na talíře, podávejte s ledem a pokapejte limetkovým želé.
Zdroj: www.elle.de/lifestyle-essen-trinken-menue-weihnachten-2022
Sledujte nás na sociálních sítích: