Prostreno.cz

Dokonalé vánoční menu založené na čtyřech živlech

Stále nevíte, jaké bude vaše vánoční menu? Pak máme skvělý nápad! Špičkový šéfkuchař Friedemann Heinrich vytvořil pro časopis Elle vánoční menu založené na čtyřech živlech. Pro krásné Vánoce bez stresu ...

Pokud byste rádi o Vánocích vyzkoušeli něco nového, ale stále nevíte, čím klasické štědrovečerní menu v podobě rybí polévky a kapra s bramborovým salátem nahradit, přinášíme vám inspiraci sestavenou podle čtyř elementů – země, voda, oheň a vzduch.

Předkrm – element země: hnědý chléb/zahradní crudité/kozí smetanový sýr

Ingredience pro 4 osoby

500 g hnědého chleba

Zahradní crudités: baby mrkev, fenykl, celer, cuketa

300 g čerstvého kozího sýra

150 g medových pláství

100 g pekanových ořechů

Maldonská sůl (vločky mořské soli)

Příprava

Hnědý chléb zahřívejte v troubě na 140 stupňů asi hodinu, poté nasekejte v kuchyňském mixéru. Očistěte a oblanšírujte mini zeleninu. Kozí smetanový sýr podle chuti krátce prohřejeme a metličkou vyšleháme. Naporcujte plástve. Upečený hnědý chléb naaranžujte do hlubokého talíře a přikryjte mladou zeleninou. Na okraj talíře naaranžujte tvarohový krém s medem jako dip.

Mezichod – element vody: hřebenatka Ceviche

Ingredience pro 4 osoby

600 g čerstvých mušlí, nahrubo nakrájených na kostičky

150 g bílého čerstvého kukuřičného klasu

50 g najemno nakrájené červené cibule

50 g červené papriky

1/4 svazku čerstvého koriandru

4 velké limetky

80 gramů popcornu

Příprava

Z jedné limetky nastrouhejte kůru najemno a zbylé tři limetky odšťavněte. Listy koriandru otrhejte ze stonků. Marinujte mušle s červenou cibulí, koriandrem a limetkami po dobu 20 minut. Rozdělíme na čtyři talíře, posypeme feferonkami a ozdobíme čerstvým popcornem a pečenou kukuřicí.

Hlavní chod – živel oheň: hovězí hrudí

Ingredience

6 kg hrudí

2 velké stonky celeru

500 g brokolice

80 g loupaných mandlí

180 gramů rajčatové omáčky

na 100 g semínek koriandru, černý pepř, sůl, hnědý cukr, jalovec

Příprava

Směs koření orestujeme a najemno rozdrtíme v mlýnku nebo v hmoždíři. Tím potřete prsa, zabalte do nepromastitelného papíru a pečte v alobalu na uzavřeném grilu nepřímo, tedy ne nad přímým plamenem (nebo v grilovací troubě) při nízké teplotě šest hodin. Poté odstraňte alobal a vařte dalších šest hodin na mírném ohni. Současně opékejte dvě omyté a neoloupané celerové bulvy na grilu šest hodin. Na pánvi orestujte brokolici se solí, pepřem a mandlovými lupínky. Hrudník nakrájíme na kostičky a krátce promícháme v rajčatové omáčce. Naporcujte na talíře, z celeru vykrojte řapík a upravte se zeleninou.

Dezert – element vzduchu: tvarohový koláč

Ingredience

500 gramů tvarohu

150 ml plnotučného mléka

Šťáva ze 6 limetek

50 gramů cukru

5 g amarantové mouky

4 belgické vafle

Příprava

Cheesecake rozmixujte v kuchyňském robotu (nebo mixéru), vmíchejte 150 ml plnotučného mléka a poté uložte ve velké misce do mrazáku. Každých 15 minut promíchejte vidličkou, dokud nebude krémová a zmrzlá. Svařte limetkovou šťávu s cukrem a práškem z šípků a poté míchejte, dokud nevychladne, dokud nezgelovatí. Belgické vafle naaranžujte na talíře, podávejte s ledem a pokapejte limetkovým želé.

Zdroj: www.elle.de/lifestyle-essen-trinken-menue-weihnachten-2022






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba