Dezerty nemusejí být vždy důvodem k výčitkám. Právě naopak. Tvarohová roláda je plná bílkovin a i přestože se jedná o fitness variantu moučníku, potěšíte jí každou návštěvu!
Pro ještě dietnější variantu čtěte tip na konci receptu.
Čokoládovo-tvarohová roláda s malinami
Ingredience na těsto
120 g hladké mouky (celozrnné / špaldové)
1 balení prášku do pečiva
100 ml vody
4 vejce
100 g hořké čokolády
85 g másla
100 g třtinového cukru
Ingredience na náplň
300 g tvarohu
30 g medu
3–5 kapek vanilkového extraktu
50 g třtinového cukru
30 g syrovátkového proteinu (ideálně příchuť vanilka nebo cookies)
200 g jogurtu
mražené maliny (nebo jiné ovoce)
Volitelné
100 g hořké čokolády a 10 g kokosového oleje na čokoládovou polevu
Postup
1 Čokoládu a máslo rozpusťte v kastrůlku na nízkém výkonu sporáku (případně v mikrovlnce), přidejte cukr a promíchejte. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky vmíchejte do čokolády, poté přidejte mouku s práškem do pečiva a důkladně promíchejte pomocí balonové metly. Vodu přidávejte postupně a podle potřeby, aby těsto nebylo moc řídké (ovšem nesmí být ani moc husté, aby se roláda při rolování nelámala). Konzistence těsta by měla být asi jako u piškotového těsta).
2 Nakonec do těsta vmíchejte sníh z bílků, po částech, opatrně pomocí stěrky nebo vařečky, abyste nenarušili nadýchanou strukturu sněhu. Hotové těsto nalijte na plech vystlaný pečicím papírem a pečte (v předehřáté troubě na 175 °C) asi 10–15 minut.
3 Mezitím si připravte krémovou náplň smícháním všech ingrediencí na náplň (kromě malin). Šlehejte pomocí ručního šlehače nebo v míse kuchyňského robotu s použitím balonové metly při vyšších otáčkách, aby byla tvarohová náplň hezky vyšlehaná a nadýchaná.
4 Po upečení nechte těsto vychladnout na mřížce, a poté jej položte na pracovní desku dnem vzhůru. Takto se vám bude pečicí papír odstraňovat nejlépe (tahem do strany).
5 Až těsto úplně vychladne, potřete jej tvarohovou náplní a posypte malinami. Nechte chvíli nasáknout, aby bylo pružnější, a poté opatrně srolujte. Nechte ztuhnout v lednici.
6 Hotovou roládu můžete polít čokoládou nebo ozdobit trochou oříškového másla.
Tip
Pokud chcete roládu připravit s co nejnižším obsahem cukru, použijte místo medu rýžový sirup (má nižší GI) a místo třtinového cukru použijte stévii nebo flavdrops.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: