Často vaříme recepty z brambor, ale proč nevyzkoušet batáty? V našem zimním receptu batáty v kombinaci s fetou vytvářejí úžasně vydatný pokrm.
Ať už pyré, hranolky nebo pečené v troubě: Batáty lze nejen připravovat na různé způsoby, ale jejich sladká vůně dává mnoha pokrmům něco jistého a v supermarketech jsou k dostání po celý rok. Nabízíme vám nejpřesvědčivější důvody, proč byste měli začít jíst více sladkých brambor právě teď.
Obsahují zdravé sacharidy
Namísto takzvaných jednoduchých sacharidů, které způsobují raketový vzestup hladiny cukru v krvi a vedou k chutím, jsou batáty bohaté na komplexní sacharidy. Vzhledem k tomu, že tělo potřebuje několik hodin, aby rozložilo stavební kameny glukózy s dlouhým řetězcem, pocit plnosti přetrvává po dlouhou dobu. Batáty tedy pomáhají při hubnutí.
Jsou bohaté na betakaroten
Stejně jako mrkev i batáty vděčí za svou jasně oranžovou barvu rostlinné látce beta-karotenu. To má antioxidační účinek a chrání buňky před volnými radikály, které urychlují proces stárnutí. Sladké brambory jsou tedy skutečnou potravinou proti stárnutí. Beta-karoten je také prekurzorem vitaminu A, který zlepšuje vidění.
Mají nízký glykemický index
Glykemický index jídla říká, jak moc sacharidy, které obsahuje, zvyšují hladinu cukru v krvi. Hodnota u batátů je 11 (pro srovnání: konvenční brambora má hodnotu 15) – cukr se tedy do krve dostává jen pomalu. Nízký glykemický index pomáhá předcházet obezitě a cukrovce.
Můžete je jíst i syrové
Batáty jsou díky skvělému vitaminovému a minerálnímu složení chutnou a zdravou součástí jídel, jako jsou kari, polévky a smaženice. Pokud si večer nestihnete uvařit, nemusíte se obejít bez porce zeleniny. Batáty jsou vhodné ke konzumaci i syrové, například ve strouhané podobě nebo jako tyčinky do salátu.
Recept na zapečené batáty
Někdy stačí k vykouzlení chutného pokrmu jen hrstka ingrediencí plus nějaké bylinky a koření. Pečené batáty s fetou jsou připravené během chvilky a většina práce se udělá sama v troubě. Ideální večeře, pokud se vám nechce dlouho stát v kuchyni.
Batáty s fetou z plechu
Ingredience pro 4 osoby
1 kg batátů
½ svazku tymiánu
5 lžic olivového oleje
sůl a pepř
250 g cherry rajčat
200 g feta
60 g piniových oříšků
Jemná mořská sůl, hrubý pepř
Příprava
1 Batáty podélně rozpůlíme, oloupeme a nakrájíme na plátky silné cca 0,5 cm.
2 Omyté lístky tymiánu otrháme ze stonků a přidáme do malé misky s olivovým olejem, solí a pepřem.
3 Plátky batátů vložíme do hlubokého tácu a potřeme bylinkovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě 15–20 minut na 200 stupňů.
4 Po uplynutí doby pečení rozpůlíme cherry rajčata a ozdobníme jimi upečené plátky batátů spolu s nadrobenou fetou. Nakonec posypeme piniovými oříšky a pečeme dalších 10 minut.
5 Před podáváním dochutíme jemnou mořskou solí a hrubým pepřem. Podáváme s čerstvým listovým salátem.
Zdroj: www.freundin.de/kochen-und-diaet-winter-rezept-auflauf-suesskartoffeln-feta
Sledujte nás na sociálních sítích: