Pokud hledáte recept, kterým byste oslnili návštěvu, nebo se chcete v práci před kolegy a kolegyněmi blýsknout s originálním moučníkem ke kávě, pak je citronový cheesecake se sněhovou čepicí přesně to, co hledáte.
Vypadá naprosto úžasně a originálně, nemluvě o jeho nadýchané struktuře a osvěžující chuti. Recept je navíc plný bílkovin, takže k odpolední kávičce přemluvíte i sportovce. Jedinou nevýhodou je poměrně složitější příprava, recept tedy není určen pro úplné začátečníky. Pokud však dodržíte krok po kroku, výsledkem bude dezert, o kterém se bude ještě dlouho mluvit.
Citronový cheesecake se sněhovou čepičkou
Ingredience
Korpus:
2 hrnky drti ze sušenek *
¼ hrnku rozpuštěného másla
Náplň
650 g smetanového sýru dle výběru (Philadelphia, Lučina, Almette)
1 hrnek zakysané smetany
1 hrnek cukru
4 velká vejce
¼ hrnku čerstvé citronové šťávy
Kůra z jednoho citronu (nastrouhaná na jemné nudličky)
1 lžička vanilkového extraktu
+ na potření: lemon curd (máslový citronový krém, zakoupíte např. v Marks a Spencer)
Sněhová čepička
4 velké bílky
¼ hrnku moučkového cukru
¼ lžičky vinného kamene (volitelné)
*Drť můžete vytvořit z oblíbených sušenek dle vlastního výběru, nejlépe však budou chutnat klasické „Lotusky“ (lze zakoupit i hotovou lotuskovou drť určenou pro přípravu cheesecake), případně použijte Oreo nebo jiné oblíbené sušenky.
Postup
1 Předehřejte troubu na 165 stupňů Celsia.
2 Vytvořte korpus: V misce smíchejte drť ze sušenek a rozpuštěné máslo, dokud se rovnoměrně nespojí. Hotovou směs nasypejte do kulaté pečicí formy vystlané pečicím papírem a zatlačte pomocí prstů, abyste na dně formy vytvořili souměrnou vrstvu.
3 Připravte náplň: Smetanový sýr, zakysanou smetanu a cukr vyšlehejte v míse elektrickým šlehačem, dokud vám nevznikne hladká a krémová směs. Přidejte vejce, jedno po druhém, a po každém přidání důkladně vyšlehejte. Na závěr přidejte citronovou šťávu, citronovou kůru a vanilku, a ještě jednou vyšlehejte dohladka. Hotovou směs nalijte do formy.
4 Pečte v předehřáté troubě asi 1 hodinu. Po upečení vyjměte z trouby a nechte vychladnout zhruba hodinu při pokojové teplotě. Poté dejte chladit do lednice, na další 3 až 4 hodiny, aby náplň důkladně ztuhla.
5 Pokud chcete dezert ozvláštnit sněhovou čepičkou, čeká vás po několika hodinách chlazení cheesecaku v lednici ještě další fáze.
6 Opět předehřejte troubu, tentokrát na 190 stupňů Celsia.
7 Připravte si sněhovou čepičku (pusinky): Bílky vyšlehejte v míse elektrickým šlehačem, dokud se nezačnou tvořit měkké špičky. Všlehejte cukr a vinný kámen, dokud nebude směs lesklá a nevytvoří tuhé špičky.
8 Vychlazený cheesecake vyjměte z lednice, potřete lemon curd (případně citrónovou marmeládou, pokud nemáte k dispozici lemon curd). Vršek pak ozdobte pomocí lžičky vyšlehaným sněhem z bílků – vytvořte drobné špičky na celé ploše dortíku. Kdo má k dispozici cukrářský sáček, může vytvořit z bílků úhledné pusinky nebo růžičky.
9 Pečte (v důkladně předehřáté!) troubě, dokud pusinky nezezlátnou, tj. asi 10 minut. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Před podáváním vychlaďte v lednici alespoň 1 hodinu (nebo přes noc). Dortík už nezakrývejte, abyste nepoškodili pusinky na vrchu.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: