Šneci z listového těsta se špenátem, medvědím česnekem a lilkovým krémem je dokonalá jarní svačinka.
Jaro je za dveřmi a s ním i sezóna medvědího česneku. Se svými listy s vůní česneku dodá mnoha pokrmům jedinečný nádech a skvěle se hodí jako součást pokrmu z listového těsta Börek. Börek, plněný pasteveckým sýrem, špenátem a piniovými oříšky, je oblíbený zejména u fanoušků orientální kuchyně. Skvěle se k němu hodí předkrm Baba Ganoush z Libanonu. Jedná se o jemně kouřový krém vyrobený z lilku. Baba Ganoush se tradičně připravuje na otevřeném ohni a získává tak svůj charakteristický kouřový tón. Veganský, zdravý a jednoduchý na přípravu, krém je skvělým doplňkem k Börek, pitas, falafelu nebo tabbouleh.
S naším jednoduchým jarním receptem si orientální pochoutky můžete teď připravit i sami doma.
Šneky ze špenátu a medvědího česneku s lilkovým krémem
Ingredience na cca 10 kusů
2 lilky
4 lžíce olivového oleje
300 g špenátu
80 g medvědího česneku
sůl a pepř
20 gramů piniových oříšků
300 gramů pastýřského sýra
2 stroužky česneku
1 citron
3 lžíce tahini (sezamová pasta)
½ lžičky kmínu
100 gramů margarínu
10 plátů listového těsta (250 g)
2 lžíce šťávy z cukrové řepy
2 lžíce černých sezamových semínek
koriandr na ozdobu
semínka granátového jablka na ozdobu
Příprava
1. Lilky omyjeme, oloupeme a podélně rozpůlíme, dužinu nařízneme nožem a položíme vedle sebe na plech. Řezy pokapeme 3 lžícemi olivového oleje a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 15 minut.
2. Mezitím si omyjeme špenát a medvědí česnek. Blanšírujeme ve vroucí osolené vodě asi dvě minuty, scedíme a propláchneme studenou vodou. Položíme na utěrku a vymačkáme zbývající tekutinu. Obojí nakrájíme nahrubo.
3. Na rozpálené pánvi bez tuku krátce orestujeme piniové oříšky. Vyndáme a necháme vychladnout. Sýr rozmačkáme vidličkou, smícháme se špenátem, medvědím česnekem a piniovými oříšky. Špenátovou směs dochutíme solí a pepřem.
4. Lilky vyndáme z trouby, necháme trochu vychladnout a oloupeme slupku. Oloupeme stroužky česneku. Citron rozpůlíme a vymačkáme šťávu. Pomocí tyčového mixéru rozmixujeme najemno dužinu lilku, česnek, tahini, citronovou šťávu a kmín. Baba ganoush dochutíme solí a pepřem.
5. Rozpustíme margarín. Na pracovní plochu rozprostřeme vlhkou utěrku a položíme na ni suchou utěrku. Rozbalíme pláty pečiva. Na utěrku položíme plát těsta a potřeme ho trochou margarínu. Po okraji rozprostřeme trochu špenátové směsi. Těsto z vrchní strany pevně svineme a stočíme do šneka. Stejným způsobem zpracujeme zbytek plátů pečiva a přísady.
6. Položíme šneky vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Zbylý margarín smícháme se sirupem z cukrové řepy. Potřeme jím šneky, posypeme 1 lžící sezamových semínek a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut do zlatova.
7. Uložíme Baba Ganoush do mísy, posypeme 1 lžící sezamových semínek a zakápneme 1 lžící olivového oleje. Ozdobíme koriandrem a semínky granátového jablka. Börek vyndáme z trouby, necháme trochu vychladnout a podáváme s lilkovým krémem.
Zdroj: www.freundin.de/kochen-diaet-rezept-spinat-baerlauch-blaetterteig-schnecken-orientalischer-auberginencreme
Sledujte nás na sociálních sítích: