Jsou lahodné a všestranné jako země, kde se nejčastěji vyrábějí: empanadas. Malé knedlíčky se skvěle hodí jako předkrm, jako svačina nebo s lahodným koktejlem. Jsou pečené nebo smažené, plněné mořskými plody, kuřecím masem, zeleninou a dalšími.
Klasické empanády z Kolumbie jsou dělané z lásky. Pokud budete dělat vše od nuly, budete potřebovat několik hodin. Jednou z dobrých věcí na empanadas je však to, že si toho můžete připravit hodně předem. Náplň nebo těsto si můžete připravit jeden až dva dny předem a poté „jen“ naplnit a smažit empanády následující den. Ale než se pustíme do podrobností, co přesně jsou empanády?
Empanadas jsou malé kapsičky, každá latinskoamerická země má svou vlastní variaci. Tradiční náplní v Uruguayi je hovězí maso a obvykle se peče v troubě. Kolumbijské empanády jsou naproti tomu vyrobeny z kukuřičné mouky. Většinou se nepečou v troubě, ale smaží. Náplň se různí, někdo používá kus masa, někdo maso mleté. Zvláštností Kolumbie je „guiso“ nebo „hogao“, což je hustá omáčka z rajčat, jarní cibulky, cibule a bylinek, která se obvykle míchá s masovou náplní.
Kolumbijské empanády se běžně připravují ze žluté předvařené kukuřičné mouky. Pokud chcete vědět, které bylinky se často používají v kolumbijské kuchyni, je to prášek nebo semena z keřů achiote a koriandr. Ty dvě se používají prakticky na všechno. Kolumbijská kuchyně bývá chuťově mnohem jemnější než třeba mexická, což spoustu lidí překvapí. Klasické kolumbijské empanády se obvykle podávají s „ají“, jedná se o bylinkový dip.
Klasické kolumbijské empanády
1 hodina přípravy, pro 6 osob
Ingredience na těsto
3 hrnky mouky
1 lžička soli
125 gramů másla
Vlažná voda
Ingredience na nápň
2–3 cibule
500 g mletého masa (nejlépe půl vepřového, půl hovězího)
olej
Koření: oregano, paprika, kmín, sůl, petržel
Příprava náplně
1. Cibuli nakrájejte na kostičky a poduste na oleji (neměla by se smažit, jen změknout).
2. Poté přidejte maso a jakékoli koření, které máte rádi.
3. Hotovou náplň můžete nechat přes noc, aby maso ještě lépe absorbovalo koření. Můžete ho ale použít i hned po přípravě.
4. Jako další náplně můžete použít sýr a houby, sýr a olivy, náplň Napolitana (šunka, rajčata, mozzarella, oregano) nebo vegetariánskou (cibule, paprika, houby).
Postup
1. Do mísy dejte mouku a trochu promíchejte se solí. Poté pomalu přidávejte vlažnou vodu a podle pocitu a oka odhadněte, kolik vody mouka absorbuje.
2. Pokud se pomalu tvoří těsto, můžete přidat měkké máslo (alespoň pokojové teploty) a vše hníst, dokud nevznikne elastická hmota.
3. Poté je rozválejte na tenko a vykrajujte kolečka (podle toho, zda chcete mini empanády nebo něco většího o průměru 7–15 cm).
4. Náplň pak položte doprostřed kruhu, přehněte a konce spojte. Pevně přitlačte, aby se při pečení nerozpadly.
Zdroj: názory autora
Sledujte nás na sociálních sítích: