Možná byste rádi udělali malou změnu ve vašem jídelníčku, a dost možná už nějakou dobu pokukujete po quinoi, která je sice vyzdvihována jako super zdravá potravina, ale většina lidí se jí vyhýbá, protože přesně neví, jak s ní pracovat.
Nejjednodušší využití quinoy je jako příloha místo rýže. A aby měla ještě větší šmrnc a chutnala i náročnějším strávníkům, připravili jsme si pro vás pár vychytávek. Recept čerpá z minima ingrediencí, z nichž většinu již nejspíše máte ve své kuchyni.
Během vaření ušpiníte jen jeden jediný hrnec, a získáte pokrm plný zdravé vlákniny a bílkovin.
Co budete potřebovat
cibule – dle vašeho výběru (bílá, žlutá, červená nebo i šalotka)
česnek – pokud nemáte po ruce čerstvý, přidejte česnekový prášek
quinoa – bílá nebo tříbarevná (klidně použijte půl napůl)
rajčatový protlak – můžete použít také krájená rajčata z konzervy (nebo rovnou použít obojí), což přidá více textury a barevnosti
paprika – libovolné barvy
oregano – sušené nebo čerstvé
zeleninový vývar – pokud nemáte k dispozici domácí, můžete použít bujón
sůl a pepř – podle chuti
koriandr – přidává šmrnc, avšak vzhledem k tomu, že nechutná úplně každému, je to volitelné
Quinoa na styl španělské rýže
Ingredience
1 lžíce olivového oleje
1 hrnek cibule, jemně nakrájené
1 paprika, jemně nakrájená (volitelné)
1–2 stroužky drceného česneku nebo 1 lžička česnekového prášku
1 šálek quinoy, opláchnuté
1 polévková lžíce rajčatového protlaku a/nebo 1 šálek nakrájených rajčat
2 šálky zeleninového vývaru
1/2 lžičky oregana
sůl + pepř, podle chuti
čerstvý nasekaný koriandr, k podávání (volitelné)
Postup
1 Na středně velké pánvi (nebo v hrnci se silným dnem) rozehřejte olej na středně vysokou teplotu, přidejte cibuli, papriku a chvíli smažte. Poté přikryjte poklicí, ztlumte plamen a duste cca 3–5 minut.
2 Přidejte quinou a česnek, a duste dalších cca 5 minut za častého míchání, dokud quinoa nezačne lehce zlátnout.
3 Přidejte zeleninový vývar, rajčatový protlak, oregano, sůl a pepř, dobře promíchejte a přiveďte k varu. Poté přikryjte poklicí, snižte teplotu na minimum a vařte 15–17 minut.
4 Nechte odpočinout: Po uvaření sejměte pokličku, načechrejte vidličkou a nechte 15 minut odstát, aby quinoa absorbovala zbytek tekutin. Dochuťte dle libosti (přidejte nasekaný koriandr nebo jiné bylinky).
Využijete jako přílohu nejen k veganským pokrmům ale i k masu. Skvěle chutná v kombinaci s fazolovým chilli, tofu na kari, nebo s kuřecími kousky na paprice.
Tipy
Přidejte kmín. Pokud chcete zvýraznit chuť pokrmu, zkuste přidat 1/4 – 1/2 lžičky kmínu.
Recept je snadno obměnitelný. Pokud nemáte rádi papriku ani rajčata, pak je vynechte. Quinoa bude úžasná i tak!
Pro ještě výraznější chuť můžete přidat trochu strouhaného parmezánu, který kromě výrazného aroma přidá i krémovější texturu.
Pro pikantní chuť přidejte trochu drceného chilli nebo chilli omáčky.
Skladování a ohřívání
Quinoa vydrží v lednici v dobře uzavřené nádobě cca 5–6 dní.
Quinou jednoduše znovu zahřejte na mírném ohni, dokud se neprohřeje, a podle potřeby přidejte trochu vody, aby se během ohřívání nelepila na dno pánve. Alternativně ohřívejte v mikrovlnné troubě v 30–60 sekundových intervalech a po každém zamíchejte, aby se zahřála rovnoměrně.
Zdroje: názor autora