Rozhodli jste se začít cvičit a změnit svou stravu? Snažíte se konzumovat bílkoviny v každém jídle? Pak jistě víte, že to není vždy zrovna snadné, obzvláště v případě, pokud jste na výletě nebo na obchůzkách ve městě a musíte vybírat z běžně prodávaných proteinových snacků a tyčinek, které jsou mnohdy plné velmi pochybných přísad.
Chcete-li mít po ruce chutnou, zdravou a živinami nabitou svačinku, vyrobte si vlastní proteinové tyčinky, bez éček a přidaného cukru, které budou stejně (ne-li více) chutné, jako ty, které kupujete v obchodě.
Poslouží skvěle jako snídaně, pokud nemáte čas na plnohodnotné jídlo, nebo jako svačinka, obzvláště odpoledne, když vás přepadne hlad! Jsou také skvělou svačinou po tréninku ve fitku pro doplnění energie a obnovu svalů!
Co budete potřebovat?
Vanilkový proteinový prášek – vanilka ve spojení s arašídy chutná nejlépe, použít však můžete jakýkoli proteinový prášek
Ovesná mouka – vyrobte si vlastní (namletím ovesných vloček) nebo si kupte ovesnou mouku z obchodu. V případě potřeby se ujistěte, že máte bezlepkovou variantu.
Sůl – vynechejte, pokud používáte solené arašídové máslo
Přírodní krémové arašídové máslo – vybírejte skutečně přírodní polotekuté arašídové máslo (nikoliv zahuštěnou pomazánku z arašídového másla). Přečtěte si štítek výrobce, abyste se ujistili, že obsahuje pouze arašídy a nic jiného. Pokud vám arašídy nedělají dobře, použijte jakékoli přírodní ořechové máslo. Skvělou možností by bylo mandlové nebo kešu máslo.
Med – drží tyčinky pohromadě a dodává jemnou sladkost. Případně použijte jiné tekuté sladidlo jako například javorový sirup nebo datlový sirup.
Kokosový olej, vanilkový extrakt, čokoládové lupínky
Domácí proteinové tyčinky
Ingredience
¼ hrnku vanilkového proteinového prášku
1 hrnek ovesné mouky
¼ lžičky soli, vynechejte, pokud vaše arašídové máslo obsahuje sůl
½ hrnku přírodního arašídového másla, případně mandlového másla
¼ hrnku medu
1 polévková lžíce rozpuštěného kokosového oleje (pro zvlhčení), v případě potřeby více
1 lžička vanilkového extraktu pro zvýraznění chuti
2–4 polévkové lžíce čokoládových čoček (nebo nasekaných kousků čokolády)
Postup
1 Obdélníkovou formu na „chlebíček“ vyložte pečicím papírem.
2 V míse smíchejte proteinový prášek, ovesnou mouku a sůl.
3 Do sypké směsi přidejte arašídové máslo, med, vanilku a kokosový olej. Těsto bude docela tuhé, proto doporučujeme míchat ručně. Pokud je těsto stále příliš suché, přidejte více kokosového oleje, po 1 lžičce.
4 Na závěr do hmoty vmíchejte čokoládové lupínky a hotové těsto vtlačte do vyložené formy (navrch přidejte další kousky čokolády pro ozdobu). Důkladně upěchujte, aby byl povrch rovný.
5 Nechte chladit v lednici alespoň hodinu, než budete krájet. Po vychlazení vyjměte z lednice, a nakrájejte na 6 stejně velkých tyčinek.
Tyčinky vydrží v lednici asi jeden týden nebo v mrazáku až 3 měsíce.
Nutriční hodnoty
1 tyčinka
cca 294 kcal
Sacharidy: 32g | Bílkoviny: 12g | Tuky: 16g
Nasycené mastné kyseliny: 4g | Vláknina: 3g | Cukr: 13g
Zdroje: názor autora, www.eatingbirdfood.com
Sledujte nás na sociálních sítích: