Na lahodný, šťavnatý banánový chléb vám postačí jen pár ingrediencí a zároveň můžete využít zralé banány. Tyto 3 recepty na zdravý banánový chléb připravíte rychle a jsou skutečnou lahůdkou!
Máte doma banány a nevíte, co s nimi? Možná jsou již trochu nahnědlé nebo kašovité a již nejsou vhodné pro přímou spotřebu – pak pro vás máme tři recepty na zdravý banánový chléb.
Banánový chléb
Pouhých 15 minut času přípravy a o hodinu později si můžete pochutnat na lahodném a zdravém banánovém chlebu! Jeden z našich oblíbených receptů, protože tento banánový chléb je rafinovaný díky skořici a muškátovému oříšku a lískovým oříškům, které zajistí potřebné křupnutí. Dodává tělu také vysoce kvalitní bílkoviny, vitamin E a zdravé nenasycené mastné kyseliny.
Ingredience
100 g lískových oříšků
600 g zralých banánů (4 zralé banány)
100 ml oleje
70 ml javorového sirupu
1 špetka mleté skořice
1 špetka muškátového oříšku
1 špetka soli
40 ml ovesného mléka
280 g celozrnné špaldové mouky
½ balíčku prášku do pečiva
40 g mletých mandlí
Postup
1. Lískové ořechy nasekejte nahrubo a dejte stranou. Banány oloupeme, nakrájíme na malé kousky a rozmačkáme vidličkou nebo tyčovým mixérem.
2. Ručním mixérem rozšlehejte banány spolu s olejem, javorovým sirupem, skořicí, muškátovým oříškem, solí a ovesným mlékem do krémova. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a vmícháme do banánové směsi. Poté vmícháme mandle a polovinu ořechů.
3. Těsto nalijeme do formy vyložené pečicím papírem a posypeme zbylými lískovými oříšky. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba na 160 °C; plynová: stupeň 2–3) asi 50–60 minut do zlatova.
Banánový pekanový chléb
Recept na tento zdravý banánový chléb neobsahuje vůbec žádný přidaný cukr – sladká chuť pochází výhradně ze zralých banánů. Vzhledem k tomu, že se k pečení používá celozrnná mouka, banánový chléb vás navíc zasytí na obzvlášť dlouhou dobu, protože mouka dodává tělu cennou vlákninu.
Ingredience
1 kostka droždí
450 g celozrnné pšeničné mouky
1 špetka soli
2 banány
200 g pekanových ořechů
3 polévkové lžíce oleje
Postup
1. Droždí rozdrobíme a smícháme s 5 lžícemi vlažné vody.
2. V míse smíchejte 400 g mouky a 1 špetku soli. Uprostřed uděláme důlek a vlijeme kvásek. Poprášíme trochou mouky a necháme přikryté 15 minut kynout.
3. Mezitím oloupeme banány a rozmačkáme je vidličkou. Polovinu ořechů nasekejte nahrubo.
4. K mouce postupně přidáváme banány a ořechy se 2 lžícemi oleje a cca 140 ml vlažné vody a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
5. Formu na bochník (cca 30 cm dlouhou) vymažte zbylým olejem a vysypte trochou mouky. Znovu prohněteme těsto a dáme do formy. Zakryjte zbylými ořechy a nechte dalších 15 minut odpočívat.
6. Chleba pečeme v předehřáté troubě na 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C; plyn: stupeň 1–2) cca 1 hodinu. Poté vyklopíme z formy a necháme vychladnout.
Banánový chléb s vlašskými ořechy
Základem tohoto banánového chleba jsou vlašské ořechy, které tělu dodávají důležité živiny. Superpotravina obsahuje dobré tuky, které pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu. Mohou také snížit zánět a zpomalit proces stárnutí díky antioxidantům, které obsahují.
Ingredience
300 g pšeničné mouky typ 1050
1 balíček prášku do pečiva
½ lžičky soli
Muškátový oříšek
150 g vlašských ořechů
500 g zralých banánů (3 zralé banány)
1 vanilkový lusk
1 jablko
80 g másla
50 g cukru z kokosových květů
1 vejce
Postup
1. Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a solí. Nastrouhejte trochu muškátového oříšku.
2. Vlašské ořechy nasekejte najemno v kuchyňském robotu nebo velkým nožem a přidejte do moučné směsi.
3. Banány oloupeme, nakrájíme na malé kousky, dáme do mísy a tyčovým mixérem rozmixujeme na pyré nebo rozmačkáme vidličkou najemno.
4. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, vydlabejte dužinu a vmíchejte do banánového pyré.
5. Jablka omyjeme a nastrouháme a v míse metličkou ručního mixéru vmícháme máslo a cukr z kokosových květů do nadýchané hmoty, vmícháme vejce. Do máslové směsi pak střídavě přimíchávejte banánové pyré a směs mouky.
6. V případě potřeby vymažte malou formu na bochník (cca 8 x 22 cm). Nalijte těsto a uhlaďte gumovou stěrkou.
7. Pečte v předehřáté troubě na 175 °C (horkovzdušná: 150 °C, plyn: stupeň 2) na střední příčce 50–60 minut. Do středu dortu zapíchněte dřevěnou špejli: Pokud při vytahování vyjde čistá, dort je hotový; jinak pokračujte v pečení ještě několik minut.
8. Hotový chléb vyndáme z trouby, necháme 5 minut vychladnout v pekáči a poté vyklopíme.
Zdroj: názory autora
Sledujte nás na sociálních sítích: