Zima je konečně pryč a s příchodem teplých dní si konečně začínáme na plno užívat venkovních aktivit a procházek.
Pokud jste milovníci dobrodružných výprav do přírody, kde za celý den nepotkáte ani živáčka, jistě víte, že si musíte s sebou do batohu kromě „zálesácké výbavy“ přibalit také výživnou svačinku.
A jestli existuje ideální svačinka pro každého a na jakýkoli výlet, pak jsou to jednoznačně muffiny, které jsou super skladné, super chutné a také super výživné.
Jaké muffiny se třemi „super“ jsme si pro vás tedy připravili?
Jablečno-batátové skořicové muffiny se semínky
Ingredience
1 1/4 hrnku mouky *
2 lžičky mleté skořice
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
špetka soli
2 velká vejce pokojové teploty
1/2 hrnku třtinového cukru
2 lžíce medu
½ hrnku extra panenského kokosového oleje nebo jiného rostlinného oleje
1/2 hrnku pyré z vařených batátů
1 lžička vanilkového extraktu
1 střední jablko
Vodu dle potřeby
Dýňová semínka na posypání (případně jiná semínka nebo ořechy dle vlastního výběru)
*Mouku zvolte dle preferencí. Chutnat vám bude špaldová nebo ovesná mouka, pro bezlepkovou variantu použijte hladkou pohankovou mouku, případně kombinaci rýžové a kaštanové apod.
Postup
1 Zahřejte troubu na 180 °C. Formu na muffiny s 12 jamkami vyložte košíčky a dejte stranou.
2 Do velké mísy nasypejte mouku, 2 lžičky skořice, prášek do pečiva, jedlou sodu, špetku soli a promíchejte, aby se vše smíchalo a provzdušnilo. Dejte stranou.
3 Do střední mísy rozklepněte vejce, přidejte kokosový olej, batátové pyré (batáty oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte do změknutí, po uvaření nechejte vychladnout a rozmačkejte pomocí vidličky anebo mačkadla na brambory), cukr, med a vanilku, a šlehejte, dokud se vše nespojí do jednotné tekuté směsi.
Tu pak za průběžného míchání nalijte do mísy se sypkými přísadami, a míchejte, dokud se mouka nezapracuje. Pokud máte k dispozici kuchyňský robot, míchejte na nižší rychlost pomocí balónové metly.
Do hotového těsta přidejte nastrouhané jablko a zapracujte. Pokud máte těsto příliš suché, přidejte trochu vody. Záleží na typu mouky, který zvolíte, a rovněž na obsahu vody v batátovém pyré. Výsledná konzistence těsta by měla být polotekutá, asi jako na bábovku.
Těstem pak naplňte košíčky na muffiny, na vrchu posypejte dýňovými semínky nebo drcenými ořechy dle vlastního výběru a lehce vtlačte do těsta.
Pečte v předem vyhřáté troubě, dokud muffiny nebudou zlatavě hnědé a párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté, tedy asi 30–35 minut.
Po upečení nechte vychladnout na mřížce.
Tipy
Místo batátu můžete použít dýňové pyré (např. z dýně Hokkaido nebo muškátové dýně).
Muffiny můžete ještě více vylepšit přidáním sušených brusinek či krájených fíků do těsta.
Množství tekutin záleží na typu zvolené mouky a množství vody v batátech. Místo vody můžete použít také rostlinné mléko, například mandlové, které těsto ještě více zvláční.
Med můžete vynechat, avšak s jeho použitím budou muffiny voňavější. V případě potřeby nahraďte med javorovým nebo datlovým (či jiným) sirupem.
Zdroje: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: