Tento jednoduchý avokádo-jogurtový dresink je zdravějším pojetím klasického salátového dresinku. Díky použití řeckého jogurtu je ultra krémový a díky čerstvým bylinkám dodá letní svěžest a spoustu chuti každému vašemu pokrmu! Perfektní jako dip, zálivka na saláty nebo jako lehká omáčka např. ke grilovanému lososovi či k pečeným americkým bramborám.
Jednoduchý avokádo-jogurtový dresink
Ingredience
1 hrnek nízkotučného řeckého jogurtu
1 střední avokádo, oloupané a zbavené pecky
1 1/2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
1 stroužek česneku
2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
1–2 lžičky nasekaného čerstvého kopru, podle chuti
2 lžičky nasekané čerstvé pažitky
1/2 lžičky sušeného cibulového prášku
Sůl a čerstvě mletý pepř (dle chuti)
mléko dle potřeby (případně olivový olej pro trochu vydatnější zálivku)
Postup
Do kuchyňského mixéru (případně food processoru) přidejte všechny přísady na dresink kromě mléka. Mixujte pomocí pulzního režimu, dokud se vše dobře nepromíchá (případné zbytky ulpělé na stěnách setřete a znovu rozmixujte, abyste dosáhli rovnoměrné konzistence bez větších kusů).
V případě potřeby přidejte trochu mléka (postupně po 1 lžíci), abyste dosáhli požadované hustoty, pokud je textura moc hutná. Uchovávejte v chladničce ve vzduchotěsné nádobě.
Tipy a alternativy
Můžete pro přípravu tohoto dresinku použít sušené bylinky?
Nedoporučujeme. Sušené bylinky jednoduše nemají takový šmrnc jako čerstvé. Dresing bude bez chuti. Pokud nemáte k dispozici uvedené bylinky, můžete použít jiné, například bazalku, tymián nebo dokonce mátu, pokud máte rádi její svěží aroma. Skvěle se bude hodit například ke steaku.
Je možné použít běžný jogurt místo řeckého?
Pokud nemáte jinou možnost, pak ano. Avšak s použitím řeckého jogurtu je dresing hustší a „pikantnější“. Nemluvě o benefitech řeckého jogurtu, který vám díky obsahu živých kultur pomůže s lepším trávením.
Jak dlouho dresing vydrží?
Ve vzduchotěsné nádobě vydrží jen pár dní (cca 3–4 dny).
Zdroje: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: