Bez ohledu na to, jak moc milujete jídlo nebo vaření, je snadné uvíznout v rutině. A nakonec se člověk přistihne, že vaří stále dokola pět deset možná dvacet svých oblíbených a osvědčených receptů. Často se tak omezujeme na stejné druhy masa. Ale je čas rozšířit si obzory a přidat jehněčí do jídelníčku vaší rodiny a tyto grilované jehněčí kotlety jsou perfektní způsob, jak to udělat.
Přestože je jehněčí a zejména jehněčí kotlety velmi chutné, nemají u nás takovou popularitu jako v jiných zemích, jako je Řecko nebo Turecko. Doufám, že to tu bude častější, protože jehněčí může být i docela zdravé. Je to druh červeného masa, takže je plné zinku a železa, podobně jako hovězí.
Jak zdravé je jehněčí maso
Ve skutečnosti má jehněčí maso přibližně stejný počet kalorií jako hovězí maso chované na trávě, ale ještě více omega-3 mastných kyselin, které většině z nás ve stravě chybí (1).
Jehněčí maso díky vysokému obsahu zinku skvěle posiluje váš imunitní systém. Minerál je nezbytný pro pomoc při vyrovnávání hormonů, snížení zánětu, v boji proti poškození volnými radikály, a dokonce i pro zpomalení procesu stárnutí (1).
A protein! Jehněčí maso je plné bílkovin a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které máme přijímat v potravě, protože naše tělo si je neumí samo vyrobit. Pokud jste fyzicky aktivní, dostatek bílkovin je ještě důležitější a tento recept na jehněčí kotlety je chutnou volbou (1).
Nutriční hodnoty
Jehněčí kotlety jsou skvělým zdrojem vitaminů skupiny B, zejména vitamínu B12. Toto je jeden z nejčastějších nedostatků, ale je tak životně důležitý pro naše celkové zdraví (1).
Také si všimnete, že v receptu použijeme avokádový olej místo oleje, který je vám známější, jako je řepkový, slunečnicový nebo olivový olej. I když má olivový olej spoustu zdravotních výhod, není nejlepší pro vaření při vysokých teplotách. Na to se nejlépe hodí právě avokádový olej, který má vyšší kouřový bod (1).
A pokud se obáváte, že se maso vysuší, není potřeba. Zaprvé, jehněčí maso bude pěkné a křehké z marinády na jehněčí kotlety, ve které ho necháme dvě hodiny. Poté kotlety při grilování lehce potíráme, aby zůstaly pěkně šťavnaté (1).
Jak udělat grilované jehněčí kotlety
Ingredience
6 jehněčích kotlet
4 lžíce avokádového oleje
2 lžíce citronové šťávy
6 stroužků česneku, mletého
½ lžičky čerstvého tymiánu
2 lžičky čerstvého rozmarýnu
5 lístků bazalky, nakrájených
¼ lžičky muškátového oříšku
½ lžičky skořice
½ lžičky koriandru
Mořská sůl a pepř podle chuti
Postup
1 Smíchejte avokádový olej, citron, česnek, tymián, rozmarýn, bazalku, muškátový oříšek, skořici, koriandr, sůl a pepř.
2 Jehněčí maso marinujte alespoň 2 hodiny v lednici.
3 Před grilováním nechte jehněčí ohřát na pokojovou teplotu.
4 Jakmile je gril rozehřátý, položte na něj jehněčí kotlety.
5 Jehněčí maso opatrně potřete marinádou, aby zůstalo při grilování stále dostatečně vlhké.
6 Jehněčí kotletky grilujte asi 4–6 minut z každé strany pro medium-rare.
Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25042240/, názory autora - recept
Sledujte nás na sociálních sítích: