Ciabatta, typický zástupce italského pečiva, si získala srdce milovníků chleba po celém světě. Toto nadýchané pečivo s charakteristickou kůrkou a vzdušnou střídou je ideálním základem pro sendviče, skvěle však chutná i jen tak, s olivovým olejem nebo pestem. V tomto článku se zaměříme na historii ciabatty a nabídneme jednoduchý recept na její domácí přípravu.
Historie ciabatty
Ciabatta znamená v italštině doslova „pantofel“ – odtud pochází její tvar, který připomíná právě použité pantofle ležící vedle sebe. Zdánlivě tradiční italský chléb má však překvapivě moderní historii. Ciabatta, jak ji dnes známe, byla poprvé upečena až v roce 1982 Arnaldo Cavallariem, majitelem mlýnu v regionu Veneto.
Cavallari se inspiroval francouzským bagetám, které začaly na italském trhu v 70. letech minulého století dominovat. Jeho cílem bylo vytvořit italský protějšek, který by konkuroval jak bagetám, tak dalšímu trendu, a to americkým sendvičům. Na rozdíl od baget má ciabatta větší póry a je více kypřivá.
Ciabatta díky své popularitě rychle rozšířila nejen po celém „Apeninském poloostrově“, ale také do evropských a světových pekáren. Dnes existuje mnoho regionálních variant ciabatty, některé jsou hutnější, jiné obsahují olivy, sušená rajčata či různá semínka.
Příprava domácí ciabatty
Nyní se pustíme do přípravy tohoto lahodného pečiva. I když ciabatta může na první pohled působit náročně, není třeba se obávat. S trochou trpělivosti zvládne její přípravu každý domácí pekař.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 10 g soli
- 10 g čerstvého droždí (nebo 3 g sušeného droždí)
- 400 ml vlažné vody
- 30 ml olivového oleje
- Špetka cukru
Postup:
1. Aktivace droždí: V malé misce smíchejte droždí se špetkou cukru a pár lžícemi vlažné vody. Nechte stát na teplém místě, dokud se nevytvoří pěna – to trvá asi 10 minut.
2. Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte aktivované droždí, zbytek vody a olivový olej. Míchejte, dokud nevznikne lepivé těsto. Můžete použít kuchyňský robot s hnětacím hákem, nebo těsto hníst ručně.
3. První kynutí: Těsto přesuňte do lehce naolejované mísy, zakryjte utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte kynout na teplém místě alespoň 1,5 hodiny, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
4. Tváření ciabatty: Těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu. Ruce si potřete olivovým olejem, abyste zabránili lepení. Těsto jemně natáhněte a přeložte jako obálku nejdříve zleva doprava, pak shora dolů. Nechte odpočívat 20 minut.
5. Druhé kynutí: Poté těsto rozdělte na dvě části. Každou část lehce tvarujte do obdélníku a přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte utěrkou a nechte kynout dalších 30 minut.
6. Pečení: Troubu předehřejte na 220°C. Do trouby vložte nádobu s vodou, aby se vytvořila pára – ta zajistí krásnou kůrku. Ciabattu pečte 20-25 minut, dokud nebude mít zlatavou barvu a na poklep bude znít dutě.
7. Dokončení: Upečenou ciabattu nechte zchladnout na mřížce. Tím se zajistí, že vnitřek zůstane nadýchaný a kůrka křupavá.
Příprava domácí ciabatty může být zábavným a odměňujícím procesem. Pokud dodržíte všechny kroky, od aktivace droždí po závěrečné pečení, odměnou vám bude voňavý, křupavý a nadýchaný chléb, který právem patří mezi skvosty světového pekařství. Jakmile si osvojíte základní recept, můžete experimentovat s přidáním různých bylinek, koření či dalších ingrediencí, které vašemu pečivu dodají osobitý šmrnc.
Doufáme, že vám tento návod pomůže vytvořit vlastní ciabattu, která potěší nejen vás, ale i vaše blízké. Tak tedy, buon appetito!
Zdroj: www.springlane.de/magazin/rezeptideen/ciabatta-backen/, názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: