S příchodem jara je naše kuchyně obohacena nejen o sluneční paprsky, které nám dodávají energii a dobrou náladu, ale také o čerstvé suroviny, jež nám příroda opět nabízí ve vší své kráse a rozmanitosti. Jedním z nejlepších způsobů, jak oslavit tuto sezónu, je připravit jídlo, které spojuje chuť křehkých jarních bylinek s jemným kuřecím masem. Kuřecí závitky s náplní z jarních bylinek jsou dokonalým příkladem toho, jak jednoduché a svěží ingredience mohou vytvořit lahodné a působivé jídlo. Představíme si několik variant receptů, které využívají různé bylinky pro nepřeberné množství chutí.
Základní kuřecí závitky
Ingredience:
- 4 kuřecí prsa
- Sůl a pepř na dochucení
- 2 lžíce olivového oleje
Postup:
1. Kuřecí prsa naklepeme na stejnoměrnou tloušťku.
2. Osolíme a opepříme z obou stran.
3. Na prkénku rozetřeme zvolenou náplň, položíme na ni kuřecí prso a opatrně srolujeme.
4. Závitky zajistíme párátky nebo kuchyňským provázkem.
Kuřecí závitky s náplní z bazalky a mozzarelly
Ingredience pro náplň:
- 1 svazek čerstvé bazalky
- 125 g mozzarelly, nakrájené na plátky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce olivového oleje
Postup:
1. Bazalku nasekáme nadrobno a smícháme s nasekaným česnekem.
2. Na každý plátek kuřecího prsu rozprostřeme bazalkovou směs.
3. Přidáme plátky mozzarelly a zakápneme olivovým olejem.
4. Pokračujeme základním postupem na vytvoření závitků a upečeme je na pánvi nebo v troubě při 180 °C do zlatova.
Kuřecí závitky s náplní z petržele, sýru feta a citronové kůry
Ingredience pro náplň:
- 1 svazek čerstvé petržele
- 100 g sýru feta
- Strouhaná kůra z 1 citronu
- Špetka pepře
Postup:
1. Petržel nasekáme nadrobno a smícháme s rozdrcenou fetou.
2. Přidáme citronovou kůru a opepříme.
3. Tuto směs rozetřeme na kuřecí plátky, srolujeme do závitků.
4. Závitky opečeme na olivovém oleji, dokud nejsou zlatavé a propečené.
Kuřecí závitky s náplní ze špenátu, tymiánu a ricotty
Ingredience pro náplň:
- 150 g čerstvého špenátu
- 150 g ricotty
- 1 lžička nasekaného tymiánu
- Špetka muškátového oříšku
Postup:
1. Špenát krátce spaříme ve vroucí vodě a vymačkáme přebytečnou vodu.
2. Nasekáme špenát najemno a smícháme s ricottou, tymiánem a muškátovým oříškem.
3. Rozprostřeme směs na kuřecí plátky a zarolujeme.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut.
Doporučení k servírování
Pro dokonalý požitek podávejte kuřecí závitky s čerstvým salátem nebo pečenou zeleninou. Čerstvě upečený chléb nebo vařená bramborová kaše se k tomu také skvěle hodí.
Tipy na další varianty
Experimentujte s bylinkami, které máte po ruce, nebo s těmi, které máte nejraději. Rukolu, koriandr nebo kopr mohou také poskytnout zajímavé chuťové variace. Přídavek nastrouhaného parmazánu nebo pečených piniových oříšků dodá pokrmu další rozměr a obohatí ho o nové textury.
Kuřecí závitky s náplní z jarních bylinek představují skvělý způsob, jak využít bohatství jarní sezóny v kuchyni. Nejen že jsou snadné na přípravu, ale také nabízejí bezmezné možnosti přizpůsobení podle momentální dostupnosti ingrediencí nebo chuťových preferencí. Vyzkoušejte různé varianty těchto závitků a objevte svou novou oblíbenou kombinaci, která zaujme svou svěžestí a chutí.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: