Luštěniny obsahují vitaminy skupiny B, spoustu bílkovin a minerálních látek. Navíc jsou chudé na tuky a mají příznivou cenu, což se po svátcích určitě hodí. Jaká dobrota se dá z hrachu, fazolí i čočky uvařit?
Luštěniny všeobecně patří v České republice k nejméně oblíbeným pokrmům. Vždyť ze statistik vyplývá, že roční spotřeba je něco kolem dvou kilogramů na osobu. Vezmete-li v úvahu všechny prospěšné látky, které z nich můžete čerpat, není od věci zahrnout je častěji do jídelníčku. Zde máte inspiraci, jak s nimi naložit…
Fazole na paprice
Budete potřebovat:
- 15 dekagramů bílých fazolí
- 1 cibuli
- 2 lžíce rostlinného oleje
- sůl
- sladkou papriku
- ¼ litru kysané smetany
- 2 lžíce mouky
Postup:
Fazole namočené ve vodě zhruba dvanáct hodin uvařte téměř doměkka. Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte sladkou papriku, poprašte moukou, osolte a zalijte nejlépe vývarem ze zeleniny. Přimíchejte k fazolím, povařte a na závěr zahustěte kysanou smetanou. Může se podávat! Třeba s brambory vařenými ve slupce.
Čočka se švestkami
Budete potřebovat:
-
300 gramů čočky
- 100 gramů sušených švestek
- sůl
Postup:
Přebranou čočku a švestky namočte přes noc do studené vody a druhý den obojí společně uvařte. Osolte, omastěte podle chuti a šup s tím na talíř. I když tahle kombinace zní možná podivně, chutná výborně!
Hrachová kaše
Budete potřebovat:
- 1 kostku zeleninového bujonu
- 175 gramů předvařeného hrachu
- 1 cibuli
- 2 lžíce rostlinného oleje
- sůl a majoránku
Postup:
Oloupejte cibuli a nahrubo nasekejte. Dejte ji vařit s předvařeným hrachem, a když je hrách měkký, přidejte bujon, sůl, majoránku a olej. Povařte asi 8 minut a nechte zchladnout. Zbývá už jen rozmixovat a je hotovo. Kaši lze podávat samostatně, se zelím nebo s vejcem.
Dobrou chuť!
Sledujte nás na sociálních sítích: