Oloupete pár stroužků česneku, dáte je do lisu, tedy kuchyňské pomůcky, která drtí stroužky česneku jejich prolisováním přes síť malých otvorů, a šup do hrnce! Nic proti lisům, ale jakmile zkusíte novou metodu drcení česneku, nikdy se k této staré metodě nevrátíte!
Česnek nachází své uplatnění snad v každé kuchyni. Co by bez něj byly třeba takové bramboráky? Jestli na ně máte chuť už při pouhé zmínce, začněte loupat pár stroužků tohoto báječného výrazného koření. A zapomeňte na lis na česnek, který se po každém použití musí důkladně umýt! Tahle metoda je mnohem jednodušší!
Nezbytné vybavení každé domácnosti?
Najít si pár kamínků, které se s přehledem vejdou do dlaně, není nic složitého. Vyberte si jeden, který se vám dobře drží a není v ruce příliš těžký. Kamínek vložte do myčky nádobí, třeba společně s příbory, a nechte ho pořádně umýt. Jedině tak bude připraven k použití. Pokud nemáte myčku, umyjte ho v horké mýdlové vodě s trochou bělícího prostředku.
Voda a kámen. Co chtít víc?
Chcete-li rozdrtit stroužek česneku, oloupejte ho (jestli vám to jde stěží, na pár vteřin dejte pod horkou tekoucí vodu a následně ho zchlaďte vodou studenou), naplocho ho rozmáčkněte umytým kamenem tak, aby pustil šťávu, a zároveň párkrát přitlačte způsobem, který stroužek
„rozmašíruje“ podle potřeby. (Výhodou je, že se nemůžete pořezat.) Kámen následně opět vhoďte do košíku na nádobí a
„prožeňte“ myčkou. Takto jej můžete používat celá léta – bez komplikovaného čištění.
Mrazák, olivový olej a spol
Mimochodem, co se týče skladování česneku, měl by se nacházet v chladných prostorách s dobrou cirkulací vzduchu (neuchovávejte v chladničce a neskladujte utěsněné v plastové nádobě). Jednu palici nechte v malé míse nebo v koši na kuchyňském pultu, pokud česnek používáte denně. A jak jej lze uložit, když si ho nadrtíte?
Vložte do skleněné nádoby a zalijte olivovým olejem. Takto uskladněný spotřebujte do týdne. Pokud vás zajímá, jak je to se zmrazováním celých palic, není třeba se bát! Stačí vložit do sáčku a tradá do mrazáku. Pak si jen „odloupnete“ tolik stroužků, kolik budete potřebovat.
Co se týče výroby vlastní česnekové soli, rozemelte sušený česnek v kuchyňském robotu (na jemný prášek), přidejte sůl, promíchejte a uchovávejte v hermeticky uzavřené nádobě. Není ten česnek úžasný a všestranný?
Sledujte nás na sociálních sítích: