Prostreno.cz

Čím nahradit miso pastu v receptu, když ji nemáte po ruce

Miso je pasta ze sóje není v našich končinách žádnou novinkou, ačkoli se používá hlavně v japonské kuchyni. V podstatě funguje jako výborné univerzální ochucovadlo mnoha jídel. Narazili jste na recept, ve kterém se používá, ale vy ji nemáte? Použijte náhražku! Tuhle určitě máte doma!

Miso pasta se vyrábí ze sójových bobů a zrn, jako je ječmen nebo rýže. V závislosti na jejím typu může léta kvasit, poté se považuje za základní složku miso polévky – a nejen té. Japonská kuchyně je jí doslova plná. (Tamní lidé ji používají i do dezertů.) Vzhledem k tomu, že má opravdu specifickou chuť, není lehké ji plně nahradit. Částečně se to ovšem daří. Setkáte-li se s receptem, který obsahuje miso pastu, použijte tyhle lehce dostupné náhražky.

Sójová omáčka

Pro napodobení chuti miso se často používá sójová omáčka, kterou má doma snad každý. Nejdříve použijte menší množství, ochutnejte, a teprve pak podle potřeby přidejte něco navíc. „Sójovka“ totiž v porovnání s miso pastou obsahuje víc soli, proto je nutné postupovat obezřetně. (100 ml vychází zhruba na 60 korun.)

Rybí omáčka

Jantarově zbarvená tekutina vzniklá fermentací ryb s mořskou solí poskytuje slanou chuť – podobnou miso pastě. (Za 200 až 300 ml zaplatíte zhruba 49 korun.) Další výhodou je, že neobsahuje sóju ani lepek, takže se lidé citliví či alergičtí na jedno či druhé, nemusí obávat reakcí. Stejně jako u sójové omáčky platí, že se vyplatí nejprve použít jen trošek. Příliš mnoho soli by recept mohlo chuťově zkazit.

Tahina

Tahina (někdy také tahini či tehina) je mírně ředěná sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli. (200 ml přijde asi na 76 korun.) I její textura je podobná miso pastě, takže ji s klidným svědomím můžete použít coby náhražku japonského sójového dochucovadla.

Omáčky bez sóje

Pokud miso toužíte nahradit proto, že se chcete vyhnout sóje, zavítejte do specializovaných potravin, které nabízejí pasty s označením „non-soy miso“. Jedná se o produkty vyrobené z luštěnin, jako jsou cizrna nebo fazole adzuki. Některé jsou také bezlepkové, ale obvykle se pojí s vyšší cenou.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Pečená vejce s pažitkou

25min
(20 hlasů)

Omeleta s banánem

20min
(13 hlasů)

Omeleta s brokolicí

30min
(26 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba