Ve vaší kuchyni by to chtělo nový vítr? Ochutnejte plněné hroznové listy. To byste možná nevěřili, jak jsou zdravé! Vždyť poskytují prevenci před rakovinou a dodají vám spoustu antioxidantů a cenných živin.
Máte rádi čerstvé hroznové víno? Rádi si dopřejete i jeho tekutou formu s přídavkem alkoholu? Pak byste si mohli pochutnat i na listech révy vinné, což je vyhlášená středomořská pochoutka. Do jakých pokrmů se tato zvláštní surovina hodí a které zdravotní benefity z ní můžete čerpat?
Vaření s hodně dlouhou tradicí
Vinná réva je považována za jednu z nejstarších kulturních rostlin. Její listy se začaly používat už v období antiky, a to jak v medicíně, tak v kuchyni. Ani dnes se na tom mnoho nezměnilo! Dají se z nich připravit lahodné závitky plněné masem, zeleninou nebo rýží. Jsou také netradiční součástí salátů a někdo je přidává i do polévek. Co když hroznové listy najdou cestu i na váš talíř? Pak máte o tyto famózní výhody postaráno!
Výhoda v boji nad záněty
Často se opakující virózy a infekce, cukrovka, artritida, deprese, migréna, chronická únava či bolesti kloubů. Na první pohled zdánlivě nesouvisející neduhy, viďte? Všechny ale mají společného jmenovatele - zánět. Právě on, pokud v těle přetrvává delší dobu, je hlavním spouštěčem mnoha zdravotních komplikací. Dá se mu nějak
„srazit hřebínek“? No samozřejmě, účinná je konzumace potravin s protizánětlivým potenciálem. Na jejich seznam patří i hroznové listy, které v tomhle směru trumfne asi máloco.
Parádní zdroj antioxidantů
Na antioxidanty se klade velký důraz. Víte ale, proč? Jsou to látky, které zabraňují poškození buněk DNA škodlivými volnými radikály. Tím dle mínění specialistů ve značné míře přispívají k prevenci rakoviny, a to hlavně tlustého střeva, prsu, plic a prostaty. Zároveň zpomalují proces biologického stárnutí a zlepšují vzhled a kvalitu pokožky. Americký výzkum zveřejněný v magazínu International Journal of Food Properties informuje o tom, že nejvíce antioxidantů mají všechny části révy sklizené v srpnu a září. Že byste tento víkend vyrazili na „listobraní“?
Posílené zdraví, které můžete mít
Možná tomu nebudete věřit, ale hroznové listy platí i za bohatou zásobárnu omega-3 mastných kyselin, vápníku, hořčíku, železa, mědi a fosforu. Poskytují také vitaminy C, E, A, K a B6 a dodají poctivou dávku vlákniny. To jsou živiny, které vaše zdraví ovlivní jen pozitivně! Na stranu druhou tahle zelená „potravina“ neobsahuje žádný cholesterol. V pěti kouscích „číhá“ pouhých 14 kalorií, takže jde navíc o nízkokalorickou a dietní záležitost.
Sledujte nás na sociálních sítích: