Prostreno.cz

Přebytečnou pomerančovou kůru dejte do čokolády

Možná patříte k těm, kteří si nedokáží představit den bez pomeranče. Pokud ano, co děláte se slupkami? Putují hned přímo do koše? Pokud používáte pomeranče v biokvalitě pouze k vymačkávání šťávy a slupky se zbavujete, děláte velkou chybu. Může se totiž uplatnit v chutných receptech a zároveň prospěje vašemu zdraví!

Pomerančová kůra obsahuje více než 170 různých druhů fytonutrientů, z toho přes 60 druhů flavonoidů. Také je bohatá na pektiny, vitaminy, silice, minerály i vlákninu. Když ji nastrouháte, dají se s ní posypat saláty, zelenina nebo dezerty. Co se týče zdraví, tak má celou řadu příznivých účinků na organismus.

Chuť, která se neodmítá

Zlepšuje zdraví srdce, díky velkému množství histaminu a antioxidantů zmírňuje projevy respiračních onemocnění, ale také působí jako prebiotikum. Je totiž bohatým zdrojem nerozpustných polysacharidů, zejména pektinu, tříslovin a hemicelulózy.

Uvedené látky snižují dobu potřebnou pro kontakt trávené potravy se střevem, snižují kyselost střevního prostředí, krotí plynatost a zabraňují zvracení. A co víc, podle klinických studií zmenšuje konzumace pomerančové kůry riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, protože toxiny v potravinách se vážou na látky z kůry, a brání tak jejich přímému doteku se střevní sliznicí. S čím taková kůra chutná nejlépe? Podle některých je to čokoláda! Tak si připravte takovou, která pohladí vaše chuťové buňky a zároveň ozdraví tělo.

Dezert, nebo lék?

K ruce si dejte 250 gramů čokolády nasekané na kousky, nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče v biokvalitě (nikdy nepoužívejte kůru z běžného prodeje), 2 hrsti nahrubo nasekaných lískových ořechů a špetku hrubé soli.

Malý plech vyložte alobalem a dejte do ledničky. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a vmíchejte do ní polovinu nastrouhané kůry a nahrubo nasekaných oříšků. Směs ihned vlijte na vychlazený plech, a co nejrychleji rozetřete stěrkou či špachtlí. (Pro usnadnění si pomáhejte nakláněním plechu). Čokoládu posypte zbylou kůrou, ořechy a hrubozrnnou solí. No a co k této dobrotě pít?

Kousek sušené pomerančové kůry dejte do čerstvého zázvorového nebo mátového čaje. Pokud budete dělat nálev ze samotné pomerančové kůry, přidejte i badyán, kardamom nebo hřebíček. Skvělé je i semeno koriandru.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Tousty k snídani

40min
(41 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

2h a 10min
(38 hlasů)

Fitness palačinky

15min
(1 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba