Milují vaše děti nebo vy gumové medvídky? Tyhle barevné sladkosti jsou oblíbené po celém světě, a když nemáte možnost doběhnout si pro balíček medvídků, můžete si je zkusit vyrobit doma. Domácí výroba zaujme také tím, že se vyhnete dávce konzervantů a barviv, které nám nijak neprospívají.
Základ je zelenina a ovoce
Na výrobu domácích želatinových bonbonů budete potřebovat především jeden a půl šálku ovocné či zeleninové šťávy. Výběr použitých druhů necháme zcela na vás, fantazii se opravdu meze nekladou. Dále čtyři lžíce práškové želatiny nebo agaru, 2–4 lžíce medu nebo stévie, půl lžičky vanilkového aroma, a pokud chcete bonbony ještě zdravější, můžete do směsi přimíchat práškový vitamin C nebo hořčík.
Namíchejte barvičky
-
Červenou barvu získáte z jahod, mrkve, červené řepy a citronové šťávy
- Oranžovou z mrkve, pomeranče, zázvoru a manga
- Žlutou vytvoříte z jablek, papriky a kousku řepy
- Zelená vznikne smícháním kapusty, kiwi, okurky, zeleného jablka a hroznového vína
- Fialová z ostružin, borůvek, jablek, trochy červené řepy a červeného zelí
Pusťme se do díla
Jednotlivé šťávy postupně nalijeme do kastrůlků a zasypeme želatinou či agarem. Počkáme, dokud se želatina nevsákne do šťávy a teprve potom promícháme.
Na středním plamenu směs zahříváme, ale nevaříme, abychom nepřišli o vitaminy.
Až se všechna želatina rozpustí, snížíme teplotu a přimícháme ostatní ingredience, tedy med, vitaminy a aroma.
Hotovou a pořádně promíchanou směs nalijeme do forem na led a necháme chladit, asi dvě až tři hodiny.
Po ztuhnutí nakrájíme na drobné kostičky a uchováme ve vzduchotěsné nádobě nejdéle tři týdny.
Sledujte nás na sociálních sítích: