Na zákusky z ovoce najdeme všude po světě miliony receptů. Ty zeleninové jsou však možná ještě lepší! Přesto si u lidí stále ještě nezískaly takovou popularitu, jaké by byly hodny. Zkuste to změnit. Vyzkoušejte některý z chutných receptů a posuďte sami.
Bramborové kuličky v marcipánu
Samotný název vás možná nutí pozvednout obočí, ale věřte nám, že se budete olizovat až za ušima. K jejich výrobě budete potřebovat 400 g vařených brambor, 80 g bílé čokolády, 80 g hořké čokolády, 350 g marcipánu, 3 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce kakaa, hrozinky a rumové aroma.
Uvařené a vychladlé brambory nastrouháme najemno do mísy, vmícháme cukr, a špetku soli. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, vmícháme do bramborové hmoty, dobře promísíme a dáme vychladit do ledničky. Když je hmota dostatečně ztuhlá, tvoříme malé kuličky a do každé z nich přidáme hrozinku. Marcipánovou hmotu vyválíme na tenčí plát, pomocí skleničky vykrájíme kolečka, kterými obalíme bramborové kuličky. Uchováváme v lednici.
Fazolové brownies
Recept na fazolové brownies by měl jednoznačně dostat čestné místo ve vašich osobních kuchařkách, protože jsou skvěle chutnajícím a nevšedním dezertem. Nachystejte si 50 g kakaa, 1 balíček kypřicího prášku do pečiva, 2 konzervy červených fazolí, 2 banány, 1,5 dl mléka, 180 g hladké mouky, 110 g třtinového cukru.
Fazole vysypeme do síta, necháme okapat a propláchneme. V míse rozmixujeme banány společně s mlékem a fazolemi. Přidáme kypřicí prášek, prosátou mouku, cukr a kakao a dobře promícháme. Plech vyložíme pečicím papírem, na něj nalijeme těsto a pečeme 30 minut při 180 °C.
Dýňový chlebíček
Dýňový chlebíček je rychlý a nevšední moučník, kterým rozhodně překvapíte nejednu návštěvu. Na tento recept si přichystejte 4 lžíce másla, půl hrnku, plnotučného mléka, 2 lžičky sušeného droždí, hrnek třtinového cukru, hrnek uvařené a rozmixované dýně, špetku soli, 2 hrnky hladké mouky, lžičku mleté skořice a hrst nasekaných ořechů.
V kastrůlku ohřejte mléko se dvěma lžícemi másla, přidejte droždí, lžíci cukru a nechte vzejít kvásek. Dýňové pyré osolte, přidejte cukr, mouku a vzešlý kvásek a vypracujte těsto, které nechte alespoň hodinu kynout na teplém místě.
Troubu předehřejte na 180 °C a těsto vložte do formy vymazané máslem a vysypané moukou. Nechte ještě pár minut kynout. Před pečením chlebíček potřete rozpuštěným máslem. Pečte přibližně 40 minut.
Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.irecepty.cz
Sledujte nás na sociálních sítích: