Prostreno.cz

Vaření ze zbytků. Jak zužitkovat rýži, sýr a ztvrdlý chléb

V každé kuchyni se občas objeví přebytečné potraviny a s tím spojená otázka „co s nimi“? Vězte, že v odpadkovém koši nutně končit nemusí. Naopak! Zde je několik inspirativních způsobů, jak je chutně využít!

Češi si vysloužili pověst největších „plýtvačů“ jídla v Evropě. Statistiky uvádějí, že každý našinec ročně vyhodí 80 kilogramů potravin. Proč se to děje, když i ze zbytků se dá čarovat? O ušetření peněz ani nemluvě! Co si počít, když máte navíc…

Vaječné bílky

Z bílku skvěle nastavíte šlehačku. Ušlehejte tuhý sníh s 10 gramy cukru, který zlehka vmíchejte do krému.

Bramborovou kaši

Skvělý základ polévky! Vylepšíte ji žloutkem a petrželí. K ní podávejte krajíc chleba a o večeři je postaráno.

Bramborové knedlíky

Už vás někdy napadlo nakrájet je na kolečka a opéct na tuku do zlatova? S vaší oblíbenou pomazánkou budou chutnat výborně.

Tvrdý chléb

Když ho rozemelete, perfektně vám zahustí guláš nebo jiné omáčky. Nemusíte se alespoň dělat s jíškou. Rozvařením s trochou smetany zase vznikne chlebová polévka.

Vařené či dušené maso

Lámete si hlavu, kam s ním? Co třeba do náplně omelet či palačinek. I v plněných paprikách ještě udělá velkou službu.

Rýži

Zase jste se nechali při vaření rizota trochu unést – a teď máte půl hrnce bílých zrníček navíc. Použijte je na zavářku do masité či zeleninové polévky. Přidat je však můžete i do sekané a karbanátků.

Sýr

Je libo fantastickou omáčku na těstoviny? Žádný problém. Sýr rozkrájejte na malé kousky, dejte je ho většího hrnečku a přidejte trochu šlehačky, popřípadě rostlinného tuku. Až se mléčný výrobek rozpustí, je hotovo.

Housky a rohlíky

Až vás někdy bude honit mlsná, nezapomínejte na „zbytečné“ pečivo. Namočte ho do mléka a vytvarujte kuličky. Ty obalte ve skořici a cukru, a opečte na teflonové pánvi. Jen se po tom zapráší!

Koláče

Pokud jste je nestihli sníst a poněkud ztvrdly, navlhčete je studenou vodou a opečte na pánvi bez tuku. Budou jako čerstvé.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba