V každé kuchyni se občas objeví přebytečné potraviny a s tím spojená otázka „co s nimi“? Vězte, že v odpadkovém koši nutně končit nemusí. Naopak! Zde je několik inspirativních způsobů, jak je chutně využít!
Češi si vysloužili pověst největších „plýtvačů“ jídla v Evropě. Statistiky uvádějí, že každý našinec ročně vyhodí 80 kilogramů potravin. Proč se to děje, když i ze zbytků se dá čarovat? O ušetření peněz ani nemluvě! Co si počít, když máte navíc…
Vaječné bílky
Z bílku skvěle nastavíte šlehačku. Ušlehejte tuhý sníh s 10 gramy cukru, který zlehka vmíchejte do krému.
Bramborovou kaši
Skvělý základ polévky! Vylepšíte ji žloutkem a petrželí. K ní podávejte krajíc chleba a o večeři je postaráno.
Bramborové knedlíky
Už vás někdy napadlo nakrájet je na kolečka a opéct na tuku do zlatova? S vaší oblíbenou pomazánkou budou chutnat výborně.
Tvrdý chléb
Když ho rozemelete, perfektně vám zahustí guláš nebo jiné omáčky. Nemusíte se alespoň dělat s jíškou. Rozvařením s trochou smetany zase vznikne chlebová polévka.
Vařené či dušené maso
Lámete si hlavu, kam s ním? Co třeba do náplně omelet či palačinek. I v plněných paprikách ještě udělá velkou službu.
Rýži
Zase jste se nechali při vaření rizota trochu unést – a teď máte půl hrnce bílých zrníček navíc. Použijte je na zavářku do masité či zeleninové polévky. Přidat je však můžete i do sekané a karbanátků.
Sýr
Je libo fantastickou omáčku na těstoviny? Žádný problém. Sýr rozkrájejte na malé kousky, dejte je ho většího hrnečku a přidejte trochu šlehačky, popřípadě rostlinného tuku. Až se mléčný výrobek rozpustí, je hotovo.
Housky a rohlíky
Až vás někdy bude honit mlsná, nezapomínejte na „zbytečné“ pečivo. Namočte ho do mléka a vytvarujte kuličky. Ty obalte ve skořici a cukru, a opečte na teflonové pánvi. Jen se po tom zapráší!
Koláče
Pokud jste je nestihli sníst a poněkud ztvrdly, navlhčete je studenou vodou a opečte na pánvi bez tuku. Budou jako čerstvé.
Sledujte nás na sociálních sítích: