Prostreno.cz

Zubní pasta nebo hnojivo z vaječných skořápek

Jak dlouho se vaří vajíčka na hniličku?, Zamyslete se, co uděláte se všemi těmi skořápkami. O nich se moc nemluví, a proto vám přinášíme několik tipů, jak je ještě může zužitkovat. Příště už je nevyhodíte!

Přírodní hnojivo

Skořápky jsou plné vápníku a je škoda toho nevyužít ve svůj prospěch, respektive ku prospěchu vašich rostlinek. Tuto vápníkovou "drogu" si zamilují. Skořápky pomocí sekáčku rozmělněte na jemný prach a ten můžete občas přisypat k rostlinám.

Silné kosti

Naše babičky prach ze skořápek dokonce konzumovaly, díky obsahu vápníku podporuje zdravé kosti a preventivně působí proti nemocem způsobeným nedostatkem vápníku.

Pokud si i vy chcete tento prach připravit, musíte nejprve skořápky dobře očistit a poté je několik minut povařit. Až se vám začne srážet v hrnci bílá pěna, můžete slít. Poté vysypte skořápky na plech a dejte je na 10 až 15 minut do trouby na 200 °C, dokud nebudou zcela suché. Nakonec je rozmělněte na prach. Používejte jen skořápky vajec domácího chovu. Konzumujte maximálně 1 lžičku denně.

Domácí zubní pasta

Vzhledem k tomu, že vaše zuby jsou v podstatě z vápníku, zubní pasta z vaječných skořápek pomáhá posílit zuby a především zubní sklovinu.

Pastu si připravíte ze skořápkového prášku (postup je uveden v druhém bodě). Smíchejte skořápkový prášek z 12 vajec, 1 polévkovou lžíci jedlé sody, 1 až 3 lžíce kokosového oleje (podle potřeby, aby byla konzistence hladká) a 10 kapek esenciálního oleje z máty peprné. Vzniklou hmotu uložte do malé skleničky nebo zavírací mističky a používejte pravidelně jednou denně.

Lahodná káva

Tak tohle se vám může zdát už opravdu bizarní, ale funguje to. Uhličitan vápenatý z vaječných skořápek potlačí kyselost a hořkost kávy, čímž se změní její chuť na lahodnou.

Stačí přidat 1 lžičku prášku ze skořápek k lógru a zalít vodou jako obvykle. Navíc zbytek z kávy můžete ještě báječně zužitkovat na vaší zahradě.

Vyleštěné hrnečky

Pokud máte doma nějaký ten zašedlý hrneček od čaje i kávy, tak už ho nemusíte vyhazovat, stačí ho jen vyčistit pomocí skořápek.

Naplňte nevzhledné hrnky teplou vodou a do každého přidejte lžičku skořápkového prášku. Nechte přes noc stát, druhý den hrnek omyjte a bude jako nový. Případně si naneste prášek na houbičku a použijte jako jemný písek.

Zdroje: názor autora, wikipedia.org






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Vaječná frittata se slaninou

30min
(19 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

25min
(8 hlasů)

Velké jablkové palačinky

45min
(20 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba