Ano, kostka másla stojí v obchodě přes 50 korun, což stěžuje finanční situaci zvláště těm, co se bez něj neobejdou. Možná teď je ten pravý čas nahradit ho něčím zdravějším. Čím?
Přemýšleli jste někdy o tom, co přesně máslo obsahuje? Jedná se o mléčný výrobek vyrobený z kravského mléka, který je také znám jako mléčný tuk. Skládá se z asi 80 procent tuku, což je část, která byla oddělena od sacharidů a bílkovin. Vzhledem k vysokému obsahu tuku a časté intoleranci na laktózu mnoho lidí hledá možnost náhrady. V mnohých případech se tak uchylují ke konzumaci margarínu, tedy zpracované náhražce másla. Jde to ale i jinak – se zdravějšími tuky. Na výběr je šest možností.
Kokosový olej a kokosové máslo
Kokosový olej může mít trochu pošramocenou pověst. Vědci ho nešetří a některé nové studie nejsou příliš optimistické, nicméně pořád platí za zdravou volbu. Podobně to platí i u kokosového másla.
Bambucké máslo
Ano, čtete to správně. Bambucké máslo přispívá k podpoře zdravé kůže. Je to alternativa másla, je jedlé a naplněné antioxidanty, esenciálními mastnými kyselinami a vitamínem E.
Proto s klidným svědomím můžete použít malé množství bambuckého másla namísto běžného másla, a to téměř v čemkoli. Ujistěte se však, že jste si zakoupili čisté a nerafinované bambucké máslo v menším množství. Velká balení se rychleji kazí.
Kakaové máslo
Kakaové máslo je další alternativou k máslu a je považováno za zdravý tuk. Používá se k výrobě čokolády, má vysoký obsah antioxidantů a poskytuje úžasné polyfenoly. Podle jedné studie polyfenoly mohou skutečně pomoci snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Některé z dalších přínosů kakaového másla patří posilování imunity a snížení zánětu v těle. Stejně jako v případě bambuckého másla se ujistěte, že získáváte stoprocentně čistou verzi. Pokud ji máte, zkuste tento druh používat při pečení místo běžného másla.
Rozemleté avokádo
Rozemleté avokádo je jedním z nejoblíbenějších zdravých tuků, které chutná skvěle například v míchaných vajíčkách či krémech. Nabízí vlákninu a množství fytonutrientů. Navíc výzkum ukázal, že může pomoci snížit růst rakovinných buněk.
Hummus
Hummus je součástí zdravé středomořské stravy. Obvykle se vyrábí z cizrny, citronové šťávy, česneku a tahini jako hlavní složky. V překladu to znamená obsah vlákniny, bílkovin, vitaminu B6 a dalších důležitých složek. Tak šup s ním do jídel, která doteď znala jen obyčejné máslo!
Extra panenský olivový olej
Extra panenský olivový olej dodá chuť chlebu, toastu nebo grilovanému masu. Neváhejte jej použít, jenom pozor na výhodné akce. Litr extra panenského, který stojí jen pár korun, není to pravé ořechové.
Sledujte nás na sociálních sítích: