Mikrovlnná trouba je jedním z těch nepostradatelných a báječných kuchyňských spotřebičů, které se ovšem velmi často potýkají se zbytky jídla a kapkami rajčatových a sýrových omáček. Jakou péči jí dopřát, aby byla funkční, voňavá a čistá?
Mikrovlnná trouba je v podstatě vytížená asi stejně jako kuchyňská linka. S potravinami do styku přichází téměř denně. I když neexistuje pevně dané pravidlo, jež by určovalo, jak často je nutné ji čistit, odborníci doporučují mikrovlnku otírat aspoň jednou týdně, a to horkou vodou s bílým octem (v poměru 1:1). Ocet má antiseptické účinky, což znamená, že ničí plísně a bakterie.
Očista? Jedině ze všech stran!
Vyčistěte obě strany, tedy tu vnitřní i vnější, a to včetně tlačítek. Kromě octa můžete použít i citronovou šťávu nebo saponát na nádobí zředěný vodou. Nezapomeňte vyndat otočný talíř a před návratem do mikrovlnné trouby jej osušte.
Trik s citronem ulehčí drhnutí
Pokud je váš spotřebič silně zašpiněný, ušetřete si práci, vymačkejte šťávu z jednoho citronu, přidejte k ní asi tak ½ šálku vody, směs nalijte do misky a tu v mikrovlnce nechte několik minut zahřívat, než ji vytřete. Pára přilepenou špínu uvolní, takže drhnutí hadříkem bude jednodušší.
Je známo, že kyselina v citronové šťávě si snadno poradí se špínou i rezem, navíc má antibakteriální a dezinfekční účinky a útroby mikrovlnky báječně provoní. Podobně postupujte i v případě jedlé sody.
Pasta účinnější než komerční produkty
Přidejte několik polévkových lžic jedlé sody do misky s teplou vodou. Míchejte, dokud se soda nerozpustí. Misku umístěte do mikrovlnné trouby a zapněte ohřívání na tři až pět minut, nebo dokud se mikrovlnná trouba nenaplní párou. Pastu nechte vychladnout a použijte ji jako abrazivní činidlo.
Jak vyčistit mikrovlnný filtr?
Filtr, který je určen k zachycení tuku, je nutné vyčistit alespoň jednou měsíčně, neboť i na něm se hromadí lepkavý nepořádek. Lze jej vyjmout a „vyprat“ ve dřezu v teplé, slané vodě. Nezapomeňte však vždy dodržovat doporučení výrobce mikrovlnné trouby a filtr ve vodě nechte ponořený nejméně 10 minut. Pokud se po uplynutí této doby nežádoucí nánosy neodplaví, do vody přidejte 1/4 šálku jedlé sody a filtr znovu namočte.
Zdroje: www.today.com/series/how-often-should-you/how-often-you-should-clean-your-microwave-right-way-do-t82811, www.goodhousekeeping.com/home/cleaning/a17694/spring-cleaning-microwave-grime/
Sledujte nás na sociálních sítích: