Prostreno.cz

Jak už nikdy nepřibrat? Žvýkejte

Jak být štíhlá, krásná a v pohodě? Jedním z nejosvědčenějších triků je správná technika žvýkání. Vychutnáváte si svoje jídlo dostatečně? Pokud ne, třeba je to příčinou toho, že nehubnete! Ode dneška to zkuste trochu jinak.

Jistý Jürgen Schilling, osmašedesátiletý německý herec, kdysi dávno začal přikrmovat pejska své matky suchými chlebovými kůrkami. Čtyřnohý přítel je rád okusoval a jako vedlejší pozitivum se u něj objevilo i hubnutí. Herec, nadšený výsledky, se rozhodl, že něco takového zkusí i u sebe.

Není kam spěchat

Když jedl, soustředil se na techniku žvýkání. Žvýkal dynamicky, intenzivně – a radoval se u toho. Světe, div se, zhubl 30 kilo, což ho motivovalo k napsání knihy, která je pod českým názvem známá jako Prožvýkej se ke zdraví. V ní se popisuje, že člověk může být štíhlý a vitální bez špatného svědomí. Navíc bez drastických diet. Zní to jako pohádka? Tohle jsou její tajemství!

Jen se zastavit…

Schillingovo heslo proti hektickému žvýkání zní: "Žvýkat a vychutnávat znamená vytáhnout ze sousta všechny chuťové a životadárné látky, tak jako včela vysává nektar z květů, dokud se potrava nerozpustí ve slinách podobně jako cukr a dokud nemá každé jednotlivé aroma dostatek času poškádlit chuťové buňky." Vyzkoušejte si to hned první den diety na kousku ovoce nebo zeleniny.

Žvýkejte tak dlouho, dokud se sousto nezmění do tekuté podoby. Vnímejte jeho měnící se strukturu, vůni a její šíření, všímejte si, jak rychle se ve vašich ústech rozpadá. A vytrvejte.

Proč jsou lidé nemocní?

Odborníci na výživu hlásí, že tak, jak se tvoří sliny v ústech, tvoří se i žaludeční šťávy, taková je i krev. Jaká je krev, takové je svalstvo. Nemocné a prorostlé tukem, pokud přeskočíme ústní trávení.

Jestliže člověk hltá, v břiše se mu tvoří hromada, ehm, kompostu, v němž to kvasí a hnije. Vznikají jedovaté látky poškozující celý organismus. Cenné vitální látky pak nemají možnost dostat se na správné místo. Člověk se pak stává obézním a nemocným, protože bez vitálních látek metabolismus a ani energie nefungují tak, jak mají.

Jürgen Schilling doslova popisuje: „Žvýkat a vychutnávat, to je milostný akt odehrávající se v ústech, při němž se nejpřirozenějším a nejlahodnějším způsobem vzájemně snoubí tělu potřebné množství potravy s fyziologickou potřebou jíst.“ A co nejbáječnější na tom všem? Ten, kdo žvýká a zároveň vychutnává, ten může jíst a pít, co hrdlo ráčí. Bude čím dál štíhlejší a zdravější. Zkusíte to?






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Omeleta se sýrem

30min
(8 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

35min
(31 hlasů)

Kokosové lívance

1h a 5min
(29 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba