Moruše bílá je přibližně dvacetimetrový strom s plody válcovitého tvaru připomínající malinu, mohou být červené, černé a bílé. Tyto plody jsou velmi ceněny pro své složení a to nejen jako přírodní sladidlo, ale také jako součást čínské medicíny. Poznejte všechny její hodnoty, rozhodně stojí za ochutnání.
Strom moruše není u nás nijak rozšířen, daří se mu spíše v teplém pásmu, ale pokud patříte mezi nadšené zahrádkáře, tak je moruše velmi přizpůsobivá a lze ji pěstovat i v našem podnebí. Strom kvete začátkem měsíce května a plody dozrávají od července do konce září.
V obchodech ji mezi čerstvým ovocem nenajdete, plody jsou velmi citlivé a dlouhou cestu z Asie by nevydržely. Spíše zabrouzdejte okolo sušeného ovoce, plody moruše jsou sušeny na slunci a poté je možný i dovoz těchto cenných plodů.
Co plody moruše obsahují?
Plody jsou bohaté na vitamin C a K, také obsahují řadu důležitých minerálů, jako je například železo, vápník, draslík, hořčík a fosfor. Obsahují také poměrně velké množství vlákniny a přibližně 10 % bílkovin. Vzhledem k relativně vysoké hladině přírodních cukrů – zhruba 50 % – je pro rychlé doplnění energie můžeme konzumovat jako ideální dopolední i odpolední svačinku. Poznejte všechny její kvality pro lidské zdraví.
Silný antioxidant
Resveratrol je přírodní antioxidant a derivát stilbenu, který se vyskytuje v některých rostlinách například také v červeném hroznovém víně, borůvkách, červenému rybízu nebo v kakau. Resveratrolu se přisuzuje mnoho příznivých účinků na naše zdraví, má silné antioxidační a antibakteriální účinky. Dokonce napomáhá při léčbě rakoviny.
Udržuje hladinu glukózy
Plody moruše obsahují takzvaný moralin, který zpomaluje vstřebávání sacharidů a tím napomáhá udržovat zdravou hladinu cukru v krvi.
Význam v tradiční čínské medicíně
Moruše bílá se již po staletí využívá v tradiční čínské medicíně, kde se používá k léčbě únavy, slabosti, zlepšuji spánek a zklidňuje mysl. Také se užívá při onemocnění ledvin, chudokrevnosti a preventivně proti cévním onemocněním. Preventivně chrání tělo před vznikem rakoviny. V neposlední řadě můžete moruše využít i při zácpě, protože plody mají mírně projímavý účinek. Moruše se také jedí pro krásu, zpomalují stárnutí a hlavně zabraňují předčasnému šedivění vlasů.
Využití v kuchyni
Dříve se moruše konzumovaly převážně přímo, nebo se kompotovaly či se z nich vyráběly džemy, mošty a vína. Dnes se spíš upřednostňuje sušení, plody v sušeném stavu jsou ještě sladší než syrové, proto jsou i vynikajícím přírodním sladidlem. Usušené plody se přidávají do smoothoie, ovesných kaší a domácích müsli. Záleží jen na vaší fantazii a chuti, jak moruše využijete. Rozhodně stojí za ochutnání.
Zdroj: https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-white-mulberry-88659, https://www.healthbenefitstimes.com/white-mulberry/
Sledujte nás na sociálních sítích: