Prostreno.cz

Oblíbená ryba tilápie. Proč před její častou konzumací odborníci varují

Jíte ryby s vědomím, že vám to neuvěřitelně prospívá? Jak se to vezme, u některých kousků jde totiž doslova o život. Už jste slyšeli o tom, že z tilápie může hrozit astma, rakovina a srdeční potíže?

Říká se, že ryby jsou zdravé a měli bychom je konzumovat minimálně třikrát týdně. Držíte se toho také? Děláte dobře. Nebo taky ne. Toto doporučení totiž rozhodně neplatí pro všechny druhy! V případě tilápie by vás pravidelné „dávky“ v krajním případě mohly i zabít. Jako bez legrace…

Není ploutev jako ploutev

Tilápie nilská je oblíbenou rybou. Poskytuje pevné bílé maso s nasládlou chutí, i po tepelné úpravě si zachovává šťavnatost a nemá kosti, které by snadno uvízly v krku. Navíc se dá uvařit na mnoho způsobů a její cena bývá rozumná. To jsou hlavní důvody, proč ji lidé s vidinou zdravého jídelníčku tak hojně kupují. A to je právě ten problém…

Původ? Důvěřuj, ale prověřuj

Kdybyste totiž vyrazili do přírody, kde se tento rybovitý obratlovec přirozeně vyskytuje, nahodili prut a chytili si ho vlastními silami, mohli byste svůj úlovek považovat za neškodnou večeři. Tuto příležitost má ale logicky málokdo, takže se nabízí jediné – vyrazit do obchodu a tilápii prostě koupit.

Jenže drtivá většina nabízených kusů pochází z farem, nikoli z volné přírody. Proč je to špatně? V umělých chovech se vykrmují geneticky modifikovanou stravou a hormony, které podporují jejich růst, což sice šikovně pokryje poptávku, ale hazarduje se zdravím konzumentů. Jak moc?

Pesticidy a chemikálie, na kterých si nepochutnáte

Uměle chované ryby vykazují větší hladiny toxických látek, v porovnání s těmi divokými a volně žijícími. Odchované kousky v sobě také mají pesticidy a antibiotika, které se na farmách využívají k hubení škůdců. Tyto látky pak zůstávají v rybách a putují přímo na váš talíř. Závěry vědeckých výzkumů rovněž naznačují, že tyto tilápie ke všemu obsahují dioxiny, což jsou chemikálie škodlivé pro lidský organismus, jež mají poločas rozpadu mezi 7 a 11 lety.

Filet jako časovaná bomba

Žádná sláva to není ani z nutričního hlediska. Žalostný poměr omega-3 mastných kyselin i bílkovin a extra dávka tuku, neboť tilápie mají k pohybu v přeplněných kádích jen omezené možnosti. Zkrátka bída. Odborníci před jejich konzumací varují s tím, že je to zvýšený risk v podobě astmatu, zánětu kloubů, srdečněcévních onemocnění a bohužel i rakoviny. Tedy samozřejmě pokud se budeme bavit o těch z umělých chovů, jejichž původ je tak trochu záhadou.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Vanilkové vafle

40min
(40 hlasů)

Velké jablkové palačinky

45min
(19 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

2h a 10min
(38 hlasů)

Domácí granola

30min
(2 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba