Špetka černého pepře přidaná do jakéhokoli receptu funguje víc než kterýkoli jiný zesilovač chuti. Toto koření je známé tím, že nabízí řadu zdravotních přínosů, mezi které se řadí i podpora hubnutí.
Chemický piperin, který je přítomen v černém pepři, způsobuje kořenitost. Od starověku je černý pepř jedním z široce obchodovaných koření na světě. Nepovažuje se za sezónní záležitost, neboť je k dispozici po celý rok. Díky svým antibakteriálním vlastnostem se pepř používá k ochraně potravin a je považován za velmi dobré protizánětlivé činidlo.
Černý pepř je bohatým zdrojem minerálů, jako je mangan, měď, hořčík, vápník, fosfor, železo, draslík a vitaminy – riboflavin, vitamin C, K a B6. Zároveň má vysoký obsah vlákniny a mírné množství bílkovin a sacharidů. Už víte, kam tím míříme?
Zlepšení trávení
Spotřeba pepře zvyšuje sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, což usnadňuje trávení. Správné trávení zabraňuje průjmům, zácpě a kolikám. Pepř také pomáhá předcházet vzniku střevního plynu a při přidání do stravy člověka podporuje pocení a močení. Pocení odstraňuje toxiny a čistí póry cizích těles, zároveň zbavuje přebytečné vody.
Dobré trávení zároveň pomáhá při hubnutí, zlepšuje celkovou funkci těla a zabraňuje těžkým gastrointestinálním stavům. Vzhledem k tomu, že černý pepř je v přírodě karmínový, snadno vylučuje plyn z těla a pomáhá při rozpadu tukových buněk. Proto jsou potraviny s pepřem vhodné při redukční dietě. Když jsou totiž tukové buňky díky pepři rozloženy, snadněji se vyloučí z těla. Takže ano, černý pepř pomáhá při shazování kil. A vlastně toho umí mnohem víc.
Péče o kůži
Pepř pomáhá léčit vitiligo, což je onemocnění kůže, které způsobuje, že některé oblasti pokožky ztrácejí normální pigmentaci a zbarvují se do bílé. Podle výzkumníků v Londýně může obsah piperinu v pepři stimulovat kůži k produkci pigmentu melanocytů.
Úleva při nachlazení
V ajurvédských praktikách se do tonik a vod přidává pepř, který poskytuje úlevu od sinusitidy a nosní kongesce. Má totiž vylučující látku, která rozkládá hlen v dýchacích cestách. Jeho přirozená dráždivá kvalita povzbuzuje kýchání a kašlání, což vypuzuje nežádoucí látky z těla ven.
Antioxidanty v pepři mohou zabránit nebo napravit poškození způsobené volnými radikály, které napadají zdravé buňky. Antioxidanty neutralizují tyto škodlivé sloučeniny a chrání systém před příznaky stárnutí, jako jsou vrásky, stařecké skvrny, makulární degenerace a ztráta paměti. No, černý pepř je zkrátka terno….
Sledujte nás na sociálních sítích: