Prostreno.cz

Síla devětsilu úspěšně bojuje s alergiemi

Sezonní alergie jsou často doprovázeny kýcháním, svěděním, rýmou, výtokem z očí, ospalostí, suchem v ústech či nevolností. Pokud jste jako většina a zajímají vás především antihistaminika, věřte, že existuje i jiná řešení. Už jste objevili kouzelný devětsil?

Devětsil je rod rostlin z čeledi hvězdnicovité. Používá se ke zmírnění zánětu, prevenci migrén, snížení symptomů astmatu, a dokonce k ochraně mozku a srdce před poškozením. V minulosti byla také používána k boji proti infekcím močových cest a horečkám. Její sílu určitě využijete i vy. K čemu konkrétně?

Léčba sezonních alergií

Alergická rýma, známá také jako senná rýma nebo sezonní alergie, je alergická reakce, která vede k příznakům, jako je kýchání, svědění pokožky či vodnaté oči. Přestože tradiční léčba zahrnuje léky, jako jsou antihistaminika nebo steroidy, kýženou úlevu nabízí i příroda.

V jedné studii ze Švýcarska, které se zúčastnilo 168 účastníků, se extrakt z devětsilu při léčbě senné rýmy ukázal jako stejně účinný – v porovnání s běžnými léky na alergii. Navíc se prokázalo, že devětsil v rámci studie neměl vedlejší účinky, čili nevyvolával ospalost ani únavu. Pro ty, kteří trpí sezónní alergií, je proto devětsil vynikající možností, jak snížit příznaky.

Uvolnění migrén

Citlivost na světlo a zvuk, závratě, nevolnost nebo zvracení. To jsou časté nežádoucí účinky migrén, se kterými si zmíněný devětsil poradí také. Výsledky studie publikované v časopise Neurologie poukazují na to, že zmíněná bylinka mírní příznaky bolehlavů o celých 48 %, což prokázal čtyři roky dlouhý experiment.

Snížení příznaků astmatu

Astma je běžným problémem na celém světě a postihuje přibližně 300 milionů lidí. Ale některé poznatky s jeho léčbou jsou slibné! Devětsil, užívaný v kombinaci s tradiční léčbou, prý pomáhá mírnit jeho příznaky a četnost. Vědci z německé univerzity v Heidelbergu, kteří se soustředili na 80 účastníků s astmatem, prokázali, že se již během pár týdnů užívání devětsilu věci obrací k lepšímu. Astmatických záchvatů je méně a mají hladší průběh. Výzkumníci proto tvrdí, že použití této bylinky s jinou léčbou může pomáhat se symptomy. A co dalšího zázračný devětsil umí?

Podle všeho chrání mozek, podporuje zdraví srdce, působí proti zánětům a zesiluje imunitní systém. Pokud nemáte zásoby oddenku z letošního března a dubna, nezoufejte. Od jara až do podzimu lze sbírat také list či květ.

Zdroj: www.firstaid.com, www.heatlhline.com, www.herbsforhealth.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Krupicová kaše

20min
(1 hlasů)

Omeleta plněná baby špenátem

55min
(11 hlasů)

Vanilkové vafle

40min
(40 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba