Lykopen je karotenoidní pigment, typicky spojovaný s červenou a oranžovou barvou, a je aktivní v mnoha druzích ovoce a zeleniny, jako například mrkev a rajčata. Tato chemická látka je primárně známá pro svoji barvicí schopnost, ale je také velmi důležitým prekurzorem pro další antioxidanty a sloučeniny v těle. Schopnost tohoto karotenoidu ovlivňuje tolik oblastí zdraví a rozhodně byste se mu neměli vyhýbat.
Lykopen je červené rostlinné barvivo s antioxidačním účinkem ze skupiny karotenoidů neobsahujících kyslík, je jedním z provitaminů vitaminu A a je schopen absorbovat světlo. A jaké jsou jeho účinky?
Pro zdravé oči
Lykopen je silný fytonutrient, antioxidant schopný neutralizovat volné radikály v klíčových částech těla, což mu pomáhá předcházet chronickým zánětům a nemocem. Antioxidanty, jako lykopen, jsou zodpovědné i za zlepšení zraku a ochranu pokožky.
Zmírňuje neuropatickou bolest
Neuropatická bolest je typem chronické bolesti, tato bolest vzniká přímo v nervech a je velice nepříjemná. Podle posledních výzkumů zvýšením hladiny tohoto karotenoidu přispívá ke zmírnění bolesti, a dokonce i k napravení poškozených nervů.
Neurodegenerativní onemocnění
Antioxidanty jako je například lykopen jsou schopny zabránit rozpadu nervových drah, které je způsobeno stárnutím nebo přebytkem volných radikálů v organismu. Lykopen jako antioxidant může eliminovat nebo zpomalit nástup neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
Posílí kosti
Jak stárneme, naše kosti začínají ztrácet kostní minerální hustotu, stávají se křehčími a slabšími. Z tohoto důvodu jsou starší lidé mnohem více ohroženi zlomeninami, které se ještě ke všemu pomalu léčí. Výzkum prokázal, že tento karotenoid zlepšuje hustotu kostí a příjem minerálů, což přispívá nejen k udržení kostní minerální hustoty, ale také k rychlejší rekonvalescenci po úrazu.
Protirakovinné účinky
Potraviny bohaté na lykopen jsou známe pro své protirakovinné účinky. Přítomnost této sloučeniny může zastavit růst některých nádorových buněk, nebo dokonce zvrátit růst, a pomůže vyvolat apoptózu (buněčnou smrt).
Posílí srdce
Konzumace potravin, které obsahují tento antioxidant, je spojena i se snížením krevního tlaku a posilováním integrity krevních cév a tepen. Tím se snižuje riziko srdečních onemocnění.
A kde ho najdete?
Tento karotenoid je nesmírně důležitý pro udržení a zlepšení zdraví, ale naštěstí se nachází v mnoha běžných potravinách. Mezi hlavní a nejvíce dostupné zdroje lykopenu patří:
- Papája
- Mango
- Vodní meloun
- Grapefruit
- Rajčata
- Mrkev
V podstatě, pokud je jídlo přirozeně červené nebo oranžové, je dobrá šance, že bude obohaceno tímto typem karotenoidu.
Pokud jde o dávkování, neexistují žádné formální dávky. Množství ovoce a zeleniny, které denně konzumujete, by mělo být 4–5 porcí, takže lykopen by teoreticky měl být součástí každodenní stravy.
Sledujte nás na sociálních sítích: