Prostreno.cz

Zjistěte, jestli nemáte pravidelně užívat lososový olej

Lososový olej je doplněk stravy, který se dodává jak v kapsli, tak v kapalné formě. Jeho užívání podle všeho napomáhá zdraví srdce, ovšem to není jediná výhoda, která se s ním pojí. Kdo by ho měl užívat? Pro tyhle osoby se nesmírně hodí!

Podle výzkumu Williama Connora z americké Oregonské univerzity poskytuje lososový olej tělu více než 80 % doporučeného denního příjmu omega-3 mastných kyselin kyseliny eikosapentaenové (EPA) a kyseliny dokosahexaenové (DHA). Obvykle se užívá k podpoře kardiovaskulárního zdraví, přestože má další potenciální přínos. Konzumace lososového oleje může být dobrým způsobem, jak do vašeho organismu dostat slušné množství omega-3 kyselin, aniž byste museli jíst ryby! Mimochodem, omega-3 nalezené v lososovém oleji jsou považovány za životně důležité pro fyzické zdraví. Co všechno mají „na starost“?

Zachování kardiovaskulárního zdraví

Lososový olej udržuje kardiovaskulární zdraví mnoha způsoby. Studie potvrzují, že omega-3 pomáhají zpomalit tvorbu plaku v tepnách, bojují proti zánětu v těle a udržují krevní cévy zdravé. Všechny tyto věci snižují riziko infarktu, srdečního onemocnění a mrtvice.

Odbourávání tuků

Omega-3 mastné kyseliny jako DHA a EPA v lososovém oleji rozkládají triglyceridy, což jsou tuky v těle, které mohou zvýšit riziko mrtvice a srdečních onemocnění.

Snížení krevního tlaku

Rozpad triglyceridů může pomoci snížit krevní tlak, což preventivě působí proti ateroskleróze, infarktu a mrtvici.

Podpora rozvoje

Podle výzkumu společnosti AP Simopolous, jejíž poznatky publikoval časopis American Journal of Clinical Nutrition, je konzumace omega-3 a omega-6 mastných kyselin důležitá pro normální vývoj a homeostázu (udržování stálosti vnitřního prostředí organismu).

Zmírnění symptomů artritidy

Protože omega-3 mastné kyseliny působí proti zánětu v těle tím, že potlačují zánětlivé geny, předpokládá se, že mohou také pomoci zmírnit příznaky artritidy a příbuzných chronických onemocnění. Aspoň tak to tvrdí vědci z Ústavu biomedicínských a biologických věd z Univerzity Glasgow.

Zlepšení zdraví mozku

Již dlouho se předpokládá, že omega-3 mastné kyseliny hrají roli při zachovávání optimálního zdraví mozku tím, že udržují hladiny DHA v mozku. Studie stále probíhají, ale věří se, že hladiny DHA mohou ovlivnit komunikační schopnosti a náladu. Lososový olej by proto mohl být užitečným doplňkem k předepsaným antidepresivům.

Nežádoucí účinky

Navzdory všem dobrým věcem, které byly vysvětleny výše, je důležité zvážit možné vedlejší účinky užívání lososového oleje. Mezi ty patří rybí dech a chuť či nevolnost. V první řadě není dobré překračovat denní doporučené množství 3 gramy rybího tuku.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba