Pití zázvorové vody poskytuje širokou škálu pozitiv pro zdravé tělo. Jeho osvěžující povaha ho posouvá na přední příčky v oblíbenosti letních drinků.
Základní složkou zázvorové vody je kořen zázvoru (Zingiber officinale), který je již dlouho používán v mezinárodní kuchyni a tradiční medicíně. Chcete-li si tento nápoj připravit, oloupejte menší část zázvorového kořene, nakrájejte ho na tenké plátky a ty přidejte do vody. Takto povařte alespoň deset až patnáct minut a následně sceďte. Nápoj v závěru dolaďte citronem, medem či obojím.
Nechce-li se vám vařit, smíchejte kořen zázvoru se studenou vodou a po dobu jedné minuty mixujte. Nápoj dle potřeby nechte vychladit. Je tak osvěžující, a navíc zdravý! Které účinky potěší i vás?
Zlepšení trávení
Jedním z nejznámějších účinků zázvorové vody je zmírnění zažívacích potíží, včetně nevolnosti, plynatosti, nadýmání, poruch zažívacího ústrojí a pálení žáhy. Tento bylinný lék lze také použít ke zmírnění příznaků ranní nevolnosti během těhotenství.
Posílení imunitního systému
Zázvorová voda je velmi populární jako homeopatický studený lék, protože má antioxidační a antivirové vlastnosti, které mohou pomoci zahnat všechny druhy nemocí, a to chronických i akutních. Aspoň tak to vyplývá z poznatků japonské univerzity v Ósace.
Snížení zánětu
Zázvorová voda může pomoci zmírnit zánětlivé symptomy způsobené revmatismem a artritidou. Tato silná kapalina také snižuje zánět dásní, zklidňuje bolest hemoroidů a uklidňuje žaludek.
Zmírnění menstruačních křečí
Další výhodou protizánětlivých vlastností tohoto nápoje je, že zmírňuje bolest a nepohodlí spojené s menstruačními cykly.
Kontrola hladiny cukru v krvi
Několik nedávných lékařských studií poukázalo na fakt, že konzumace zázvoru vyrovnává hladinu cukru v krvi, což je důležité pro osoby s diabetem.
Pomoc při hubnutí
Zázvorová voda potlačuje chuť k jídlu a podle vědců také snižuje absorpci tuku v těle, což z ní činí ideální dietní doplněk.
Snížení cholesterolu
Existuje několik vědeckých důkazů, které poukazují na skutečnost, že zázvor může snížit hladinu LDL (špatného) cholesterolu a triglyceridů v krvi. To eliminuje riziko srdečních onemocnění a rozvoj aterosklerózy. Tak na zdraví!
Zdroj: food.ndtv.com, healthline.com
Sledujte nás na sociálních sítích: