Ovesné vločky jsou až neuvěřitelně zdravé. A když je připravíte následujícím způsobem, dokážete z nich vytěžit úplné maximum prospěšných látek.
Ovesné vločky jsou pro naše zdraví velmi prospěšné a vyplatí se je jíst pravidelně. Ale v jaké formě jsou nejzdravější a jak je nejlépe připravovat?
S borůvkami jako müsli
Borůvky jsou známé tím, že dokážou podpořit látkovou výměnu. Takže v kombinaci s ovesnými vločkami jsou velmi zdravé, a dokonce pomáhají při hubnutí. Sbohem pneumatiko na břiše!
S řeckým jogurtem
Řecký jogurt obsahuje obzvlášť hodně bílkovin a udrží vás dlouho s pocitem sytosti. Pokud si tedy dáte ke snídani ovesné vločky s řeckým jogurtem, zajistíte si dobrý základ a předejdete tomu, aby vás najednou přepadl hlad.
Kaše
Ovesná kaše je v Anglii typickou snídaní. A z dobrého důvodu! Teplá kaše je totiž velmi dobře stravitelná a dobrá pro žaludek. Jestli si ji připravíte s vodou nebo s mlékem, záleží jenom na vás. A v zimě si špetkou skořice krásně navodíte vánoční atmosféru.
Sušenky
Sušenky z ovesných vloček si můžete s sebou vzít na cesty, ke svačině do práce nebo je dát dětem do školy. A navíc se báječně hodí i jako zdravá alternativa cukroví na Vánoce.
K jejich výrobě potřebujete:
- 100 g mouky
- 50 g celozrnné mouky
- 100 g ovesných vloček
- 1 lžička prášku do pečiva
- 90 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 kapky mandlového aroma
- špetka mletého kardamonu
- půl lžičky skořice
- 1 vejce
- 150 g másla
- 100 g mletých mandlí
- marmeládu na slepení
- čokoládu nebo bílou polevu na ozdobení
Postup:
Všechny přísady spojte do těsta. Zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v lednici. Plech vyložte pečicím papírem a předehřejte si troubu na 175 stupňů. Těsto tence rozválejte na lehce pomoučené pracovní desce. Nakonec vykrajujte libovolné tvary a pokládejte na pečicí papír. V předehřáté troubě pečte asi 12 minut. Po upečení vyjměte a nechte vychladnout. Po vychladnutí slepujte marmeládou a ozdobte čokoládou nebo bílou polevou.
Sledujte nás na sociálních sítích: