Vitaminy jako životně důležití malí pomocníčci našeho organismu nás udržují v pohodě a naše tělo ve zdraví. Ale co vlastně ovlivňují a především – kde všechny ty nezbytné vitaminy máme hledat?
Denní potřeba vitaminů je pro organismus velmi malá. Přesto by asi málokdo věřil, jak nedozírné následky mohou vzniknout při jejich nedostatku. Proto je důležité dbát na to, abychom měli stravu bohatou a rozmanitou.
V zásadě lze vitaminy rozdělit na ve vodě rozpustné a takové, které se rozpustí, a tělo je bude moci přijmout, pouze v tucích. U těch je velmi důležité myslet zároveň na konzumaci dostatečného množství potravin bohatých na tuky, například mléko.
Vitaminy rozpustné v tucích
Vitamin A
Je naprosto nepostradatelný pro náš zrak. Tělo si ho může ukládat do zásoby a najdeme ho především v rybách, játrech, mléku, máslu, sýru a vejcích. Předstupeň vitaminu A, betakaroten, můžeme organismu dodat rostlinnou stravou – například mrkví, špenátem, paprikou, rajčaty, pomeranči a tak dále.
Vitamin D
Příjem vitamínu D potravou hraje jen velmi podřadnou roli. Největší množství se tvoří díky UV záření pod kůží a je důležitý nejen pro správnou imunitu, ale i pro stavbu kostí. Vitamin D najdete v obilných klíčcích, rybím tuku, mléčných výrobcích, špenátu, zelí, kvasnicích, žloutcích a podobně.
Vitamin E
Vitamin E působí antioxidačně, to znamená, že snižuje riziko rakoviny. Kromě toho má vliv na srdeční činnost, krevní tlak a předchází poraněním svalů při silné tělesné zátěži. Často se používá i v kosmetice, protože působí proti stárnutí pleti. Hlavními zdroji jsou mléko, olivový olej a vejce, potom obilí, ořechy, rostlinné oleje a některé druhy zeleniny.
Vitamin K
Ovlivňuje srážlivost krve a získáme ho především ze špenátu, zelí, rajčat, šípků, lískových oříšků a jater.
Vitaminy rozpustné ve vodě
Vitaminy řady B
Skládají se z celé řady různých spojení a řídí metabolismus a látkovou výměnu sacharidů, tuků a bílkovin. Částečně působí i antioxidačně. Mezi rostlinami je vitamín B velice rozšířený, kromě toho jsou důležitým zdrojem také ryby, maso, vejce nebo játra. V malém množství se objevuje i v pivu.
Vitamin C
Takzvaná kyselina askorbová je nejdéle známý vitamin. Přispívá k pevnosti kostí, zubů a vazů, kromě toho posiluje obranný systém. Získáte ho z čerstvého ovoce a zeleniny, kyselého zelí, brambor, feferonek a třeba petrželky.
Vitamin H
Je naprosto nepostradatelný pro správnou funkci našeho nervového systému. Ovlivňuje kromě toho také růst a je důležitý i pro pokožku a vlasy. Ze stravy ho přijmete z kvasnic, jater, ledvin, ořechů nebo žloutku.
Sledujte nás na sociálních sítích: