Grep, citron nebo třeba takový pomeranč. Že si na tyhle exotické kousky moc nepotrpíte? Ale to je škoda. Lidé, kteří se jim nevyhýbají, se mohou pochlubit výrazně menší pravděpodobností infarktu myokardu!
O zdravotní prospěšnosti citrusových plodů asi nelze pochybovat. Ostatně, neupozorňuje se snad dnes a denně na to, že podporují metabolismus, zabraňují kognitivnímu poklesu a detoxikují tělo? Nebo že svědčí zraku, usnadňují hubnutí a povzbuzují imunitu? Otázkou však je, jak často je jíte. Kromě těchto jmenovaných výhod vás totiž mohou ochránit i před srdeční mrtvicí!
Pěkně šťavnatá prevence
Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR postihne infarkt myokardu více než 22 tisíc našinců ročně. Bolest na hrudi, nevolnost, celková slabost i pocit nedostatku vzduchu – ani tyto nejtypičtější příznaky mnohdy nepřimějí pacienty, aby si včas zavolali lékařskou službu, což mívá fatální následky. Dle názoru odborníků je hlavním důvodem podcenění problému a naprosto nedostatečná informovanost veřejnosti. Jak je to se samotnou prevencí? Tu prý mají v rukou právě citrusové plody. A to bez legrace! Chcete jeden důkaz za všechny?
Čím větší sousto, tím silnější ochrana
Americká studie zveřejněná v magazínu Journal of the American Heart Association prokázala, že lidé, kteří pravidelně jedí citrony, pomeranče a grapefruity, mají snížené riziko srdeční mrtvice až o 20 procent. Pochopitelně ve srovnání s osobami, které se těmto přírodním darů zpravidla vyhýbají.
Hlavním tajemstvím je prý obsah vzácné sloučeniny, která je specifickou podtřídou fytochemikálie, jež je odpovědná za barevnou pigmentaci těchto potravin. Kromě toho, že ona mocná sloučenina ochraňuje srdce a „dohlíží“ na jeho funkce, autoři studie poukazují i na to, že potlačuje růst rakovinných nádorů, přičemž vykazuje silný protizánětlivý účinek. Už si ty grapefruity, pomeranče a citrony připisujete na nákupní seznam? Vypadá to, že jich nikdy není dost…
Zdroje: 1mhealthtips.com, wikipedia.org, uzis.cz
Sledujte nás na sociálních sítích: