Čas zastavit nelze. V roce 2021 nastal astronomický podzim 22. září ve 21 hodin a 21 minut. Přichází čas teplých dek a plédů, esenciálních olejů a hřejivých jídel. Co si dát do difuzéru a na jaké koření se zaměřit? Podzim přivítejte skořicí!
Skořice je vlastně kůra, která pochází z různých druhů skořicových stromů. Mnoho lidí neví, že existují dva druhy skořice. Cassia a cejlonská, která je známá jako ta „pravá“. Cejlonská má lehčí a méně hořkou chuť. Ať už ji vyndáte z kořenky, nebo si koupíte voňavý olejíček, chybu neuděláte. V jakékoli podobě má léčivé účinky a je pro sychravé dny výborným společníkem! Co všechno umí?
Je antimikrobiální a protizánětlivá
Skořice obsahuje vysoké množství cinnamaldehydu, u kterého bylo zjištěno, že inhibuje růst různých typů bakterií, včetně E. coli a salmonely. Skořice je zároveň nabitá polyfenoly, typem antioxidantu, jež brání poškození buněk.
Snižuje hladinu cholesterolu
Skořice snižuje hladinu LDL (špatného) cholesterolu a také triglyceridů a naopak zvyšuje hladinu toho dobrého (HDL). I to je dobrá zpráva.
Předchází neurologickým poruchám
Vědci apelují, že skořice může pomoci předcházet Alzheimerově chorobě a demenci. Prý se tak děje díky cenným sloučeninám, jmenovitě cinnamaldehydu a epikatechinu.
Stará se o blaho střev
Skořice je užitečná jako prebiotikum, které podporuje růst prospěšných bakterií ve střevě. Tak si s její pomocí vylepšete chuť svého oblíbeného caffè latte, které je vedle cappuccina nejoblíbenějším druhem kávy nejen ve Velké Británii, ale i u nás.
Zabraňuje zubnímu kazu
Redukuje bakterie, které způsobují zubní plak a kazy, přispívá ke svěžejšímu dechu. Ano, i tohle je skořice! A kolik je jí tak akorát?
Měřeno na čajové lžičky
Odborníci se shodují, že vzhledem k různým odrůdám skořice, mechanismům podávání a velikosti porcí je obtížné doporučit konkrétní dávku. Orientačně se jedná o půl až jednu čajovou lžičku prášku denně. O její konzumaci se poraďte s lékařem, pokud užíváte léky na ředění krve, s nimiž může interagovat. To je způsobeno vysokými hladinami kumarinu. Počítejte také s tím, že skořice je alergen, tudíž není vhodná pro všechny.
Zdroje: drjohnlapuma.com, eatthis.com, comunicaffe.com
Sledujte nás na sociálních sítích: