Prostreno.cz

Následky změn teplot zmírní bylinky i koření

V době, kdy se mění roční období, imunita dostává zabrat. Taky už trpíte na suché hrdlo? Ulevte mu nejen s pomocí bylinek a koření!

Aktuální rána jsou chladná, zatímco odpolední teploty bývají příjemné. Doma topíte, občas si stěžujete na chladné končetiny a s obavami sledujete kolegy v práci, kteří smrkají a kýchají. Podzim, bez ohledu na to, jak umí být barevný a krásný, nikoho nešetří. Sezonní změny se podepisují na snížení obranyschopnosti a hodně lidí právě v tomto období řeší problém s nachlazením nebo kašlem, minimálně však se suchým, svědivým hrdlem, které jako jedno z prvních dává najevo, že imunita trpí. Jak se tohoto problému zbavit?

Pískavice řecké seno

Pískavice je známá svými protizánětlivými vlastnostmi, pomáhá předcházet různým zdravotním problémům, včetně potíží s krkem. Dvakrát denně slupněte půl čajové lžičky semínek, nebo si z pískavice připravte čaj. Použijte 1 čajovou lžičku semínek, ty přelijte 250 ml vroucí vody a nechte minimálně 10 minut odpočívat. Čaj aplikujte i jako kloktadlo (alespoň dvakrát denně).

Bazalka posvátná

Bazalka posvátná (tulsi) se označuje za královnu bylin. Společně s medem je již dlouho součástí ajurvédské medicíny – a shodou okolností pomáhá na sucho v krku. Antibakteriální a protiplísňové vlastnosti medu zase krotí množení nezvaných návštěvníků v těle. Tulsi zalijte vroucí vodou v poměru 2 čajové lžičky na 1,5 dl. Nechte louhovat 10 minut v přikrytém šálku, poté sceďte a přidejte med.

Kurkumové mléko

Mléko s kurkumou, kterému se říká „golden milk“, patří k zázračným drinkům, který se obvykle užívá pro podporu spánku i pro léčení celé řady onemocnění, včetně častého nachlazení, bolesti v krku a různých poruch trávení. Kurkuma posiluje imunitu a na suché, podrážděné hrdlo působí doslova blahodárně.

Nalijte sklenici mléka do hrnce a dejte na plotnu na mírný oheň. Přidejte 1/2 až 3/4 čajové lžičky prášku z kurkumy, špetku pepře, zarovnanou čajovou lžičku kokosového oleje a vše přiveďte k varu. Na plotně nechte několik minut, poté nápoj sceďte a doslaďte kvalitním medem.

Ghí

Proniklo k nám z Indie a má slušnou fanouškovskou základnu. Ghí je čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla. Má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti a zároveň vyniká schopností udržovat hrdlo vlhké. Vložte si malý kousek do úst a žvýkejte ho.

Zdroje: Wikipedia.org, food.ndtv.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Vaječná frittata se slaninou

30min
(19 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

25min
(8 hlasů)

Velké jablkové palačinky

45min
(20 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba