Nebráníte se novým chutím ani receptům? Zkuste merlík bledý! I když to není obilovina, jak se mnozí domnívají, jeho prospěšnosti to vůbec neubírá. Dodá vám bílkoviny, železo i spoustu antioxidantů. A sníží riziko celé řady chorob!
Oblíbili jste si quinou pro její výživný i nízkokalorický profil? Žádný div, tato potravina se v moderním stravování těší stále větší popularitě. Ovšem ani její blízký příbuzný, kterému se říká kaniwa, za touhle dobrotou nijak nezaostává!
Nový rok, nové chutě
Merlík bledý neboli kaniwa rozhodně není žádným nováčkem. Z historických pramenů vyplývá, že si na něm pochutnávaly už Aztékové, a to již před mnoha tisíci lety. V současné době se pěstuje v nadmořské výšce 3 800 metrů, zejména v Peru a Bolívii. Tyto podmínky jsou natolik drsné, že v nich jen máloco přežije a prosperuje, což z tohoto merlíku činí ještě větší zajímavost. Kromě jemně nasládlé ořechové chuti nabízí i benefity, které vaše zdraví bezpochyby potěší.
Bohatý zdroj bílkovin a železa
Jedna porce zmíněné plodiny, která se využívá jako obilovina, přestože mezi pravé obiloviny vlastně nepatří, zprostředkovává celých sedm gramů kvalitních proteinů. Bílkoviny jsou nezbytné pro tvorbu a obnovu tkání i budování svalové hmoty. Rovněž úzce souvisí s regenerací, přičemž zasahují do produkce hormonů a metabolických funkcí. Podílí se i na výrobě protilátek, přičemž slouží jako energetická zásobárna. Některé výzkumy si je spojují také s pomalejším stárnutím a rychlejším hubnutím. Kaniwa platí i za štědrého dárce železa, neboť jeden šálek pokryje zhruba 60 procent denního doporučeného množství. Tento minerál je zase důležitý pro červené krvinky, které zajišťují přenos kyslíku.
Silná ochrana před nemocemi
Tato příloha, kterou ovšem klidně můžete konzumovat jako hlavní jídlo, díky vysokému podílu antioxidantů významně snižuje riziko rakoviny, diabetu, arteriální hypertenze a kardiovaskulárních chorob. Alespoň tak to uvádí poznatky několika studií. Zároveň prý působí proti infekcím, posiluje imunitu, prospívá zraku a příznivě ovlivňuje nervový systém. Protože je bezlepková, bývá vhodná i pro jedince s celiakií. A samotná příprava? To je „brnkačka“! Kaniwu stačí jen povařit ve vodě. Pokud chcete její chuť ještě více pozvednout, nejprve ji lehce opražte na pánvi.
Zdroje: besthealthmag.ca, womanitely.com
Sledujte nás na sociálních sítích: