Vyhledáváte nízkokalorické nápoje, uzeniny, hranolky a bramborové lupínky? Žádný div, že vás od zánětu bolí nejen klouby.
Zánět? To je dobrý sluha, ale zlý pán. Pokud se objevuje na omezenou a nezbytně nutnou dobu, bývá léčivou obrannou reakcí organismu. Jiná písnička je to ale v případě, kdy se mu z těla nechce a stává se chronickou záležitostí. Dobrým příkladem je třeba revmatoidní artritida. I v jejím pozadí stojí dlouhotrvající zánět, který zatěžuje imunitní systém. Jeho zmatené buňky následně napadají kloubní výstelku, což končí bolestí a problémy pohybového aparátu. Víte o tom své? Pro zmírnění artritických bolestí se těmto potravinám raději obloukem vyhýbejte!
Z umělých sladidel nic dobrého nekouká
Umělá sladila se jako náhražky „klasického“ cukru využívají zcela běžně. Nejznámější takovou přísadou je zřejmě aspartam, který se přidává nejen do nízkokalorických nápojů, ale i některých jogurtů, pudingů, snídaňových cereálií, majonézy a dokonce i nakládané zeleniny. Co je na ní špatně? Vypadá to, že úplně všechno. Studie naznačují, že aspartam vyvolává zánětlivé reakce, přičemž způsobuje bolesti hlavy, zhoršuje schopnost reprodukce, podporuje rozvoj rakoviny a paradoxně nahrává obezitě. Také údajně souvisí s arteriální hypertenzí, diabetem, Alzheimerovou chorobou a prudkými výkyvy nálad. Raději důsledně kontrolujte, zda se nevyskytuje i limonádě, kterou pijete…
Na uzeniny si nechte zajít chuť
Klobásy, slanina, párky nebo šunka. Tohle je obvyklý sortiment kdejaké lednice. Té vaší také? Pak pro vás odbornicí nemají dobrou zprávu. Výzkum zveřejněný v magazínu Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology prokázal, že konzumace zpracovaného masa plného soli, dušičnanů a nasycených tuků podporuje záněty jako nic jiného.
Sušenky a hranolky jsou také nepřátelé
Jídla z rychlého občerstvení, sušenky, bramborové lupínky, margaríny a polotovary. To je jen zlomek potravin, ve kterých se nalézají takzvané trans mastné kyseliny. Právě ony zvyšují v těle biomarkery zánětu, proto nejsou pro osoby s artritidou vůbec vhodné. Tedy alespoň takové poznatky přináší studie publikovaná v magazínu The Journal of Nutrition. Dejte si tedy na tyto laskominy velký pozor!
Zdroje: www.marthastewart.com, www.usrtk.org, www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220324143800.htm, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16484595/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15735094/
Sledujte nás na sociálních sítích: