Syrové mango? Všestranné! Jeho pikantní chuť je jedním z důvodů, proč je hvězdou mnoha jídel. Je také nabité vitaminy, minerály a antioxidanty, které tělo nutně potřebuje. A uplatníte ho při grilování!
Mango je tropické ovoce, plod mangovníku, který pochází z jižní a jihovýchodní Asie. Určitě se mu nevyhýbejte, může toho pro vás hodně udělat!
Dodává energii
Mango patří ke skvělým zdrojům vitaminů A, B6, C a K a je také plné minerálů, jako je draslík, hořčík, železo či fosfor. Tělu doplňuje elektrolyty, které se v létě ztrácejí kvůli nadměrnému pocení. Poskytuje také okamžitou energii, neboť zabraňuje únavě. Tak šup s ním do batohu, pro výlety nenajdete lepšího spojence!
Posiluje imunitní systém
Konzumace syrového manga pomáhá doplnit denní dávku vitaminů A a C. Mango je klíčové pro syntézu bílých krvinek, takže posiluje imunitní systém (1), zabraňuje běžnému nachlazení a chřipce způsobené viry a bakteriemi.
Zlepšuje zdraví kostí
Jelikož mango poskytuje vitamin C, jak již bylo uvedeno, pomáhá při tvorbě kolagenu a pečuje o pojivové tkáně (2). Přítomný vitamin K je také důležitý pro posílení kostí.
Zabraňuje zácpě
Jedno středně velké syrové mango tělu dodá asi 2,64 gramu vlákniny, z toho rozpustná vláknina má vyšší podíl. Tvoří objem ve stolici, a tak zabraňuje zácpě a zažívacím problémům. A co si z manga připravit?
Raw mango chutney
Potřebujete 1 mango (oloupané a nakrájené na kostičky), 1 cibuli (nakrájenou na kostičky), 1 lžičku mletého čerstvého zázvoru, 1 až 2 stroužky česneku (mleté), 2 zelené chilli papričky a kamennou sůl (dle potřeby).
Všechny ingredience restujte, dokud nebudou napůl uvařené a měkké. Směs přeneste do mixéru a melte, dokud konzistence nebude hladká a dokonalá. Podávejte k masu či jiným hlavním pokrmům. Vyzkoušet ovšem můžete i mangový salát.
Svěží salátek pro všechny
Použijte nakrájené syrové mango (½ šálku), nakrájenou cibuli, mrkev (½ šálku), vařenou kukuřici (½ šálku), olivový olej (1 lžička), oregano, tymián (1 lžička), drcený pepř (podle potřeby) a sůl. Vložte všechny hlavní ingredience potřebné k přípravě salátu do velké mísy. V samostatné misce smíchejte olivový olej tymián, oregano a pepř. Nalijte na zeleninu, dobře promíchejte a poté podávejte. Dobrou chuť!
Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6204628/, www.healthshots.com
Sledujte nás na sociálních sítích: