Prostreno.cz

Melounová semínka se rozhodně nebojte spolknout

Meloun je oblíbené letní ovoce, které osvěží a hydratuje. Většina lidí si užívá sladkou dužinu a semínka plivou, aniž by si uvědomovali, jaké benefity jim tato malá semínka mohou přinést. Přestože je běžné semínka vyhazovat, ve skutečnosti mají mnoho zdravotních výhod a jsou velmi výživná. Pojďme se podívat na důvody, proč byste se neměli bát spolknout melounová semínka.

Bohaté na živiny

Melounová semínka jsou bohatá na bílkoviny, zdravé tuky a různé vitamíny a minerály. Obsahují například hořčík, železo, zinek a vitamíny skupiny B. Hořčík je důležitý pro správnou funkci svalů a nervů, zatímco železo pomáhá při tvorbě červených krvinek a zinek podporuje imunitní systém.

Podpora trávení

Díky vysokému obsahu vlákniny mohou melounová semínka pomoci při trávení a udržení zdravé funkce střev. Vláknina zlepšuje pohyblivost střev a může pomoci při prevenci zácpy. Přidání melounových semínek do stravy je jednoduchý způsob, jak zvýšit příjem vlákniny.

Zdravé tuky

Melounová semínka obsahují esenciální mastné kyseliny, jako jsou omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Tyto zdravé tuky jsou důležité pro srdce a cévy a mohou pomoci snížit hladinu špatného cholesterolu v krvi. Pravidelná konzumace zdravých tuků podporuje celkové zdraví srdce.

Bílkoviny pro svaly

Pro ty, kteří hledají zdroje rostlinných bílkovin, jsou melounová semínka skvělou volbou. Jsou ideální pro vegetariány a vegany, kteří chtějí zvýšit příjem bílkovin. Bílkoviny jsou klíčové pro růst a opravu svalů a tkání a jsou nezbytné pro správné fungování těla.

Antioxidanty

Melounová semínka obsahují antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle. Volné radikály mohou způsobit oxidační stres, který je spojen s mnoha chronickými nemocemi. Antioxidanty pomáhají chránit buňky před poškozením a podporují zdraví imunitního systému.

Jak je konzumovat?

Melounová semínka můžete konzumovat různými způsoby. Jednou z možností je je opéct a přidat do salátů, jogurtu nebo smoothie. Také je můžete sušit a používat jako zdravou svačinu. Pokud máte rádi pečení, můžete melounová semínka rozemlít a přidat do těsta na chléb nebo koláče.

Nemusíte se bát spolknout melounová semínka. Jsou plná živin, podporují trávení, poskytují zdravé tuky a bílkoviny a obsahují důležité antioxidanty. Přidání melounových semínek do vaší stravy může být jednoduchým a chutným způsobem, jak zlepšit své zdraví.

Zdroj: www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814623012979?via%3Dihub






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Vanilkové vafle

40min
(40 hlasů)

Velké jablkové palačinky

45min
(19 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

2h a 10min
(38 hlasů)

Domácí granola

30min
(2 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba